Предложение за изменение и допълнение на Наредба №5 на Общински съвет-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ЕЛХОВО

 

Д О К Л А Д Н А   З А П И С К А  

от Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

 

ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение  на Наредба №5 на Общински съвет-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество.

 

         Уважаеми дами и господа общински съветници,

І. Съгласно чл. 45, ал.1  от Наредба №5 на Общински съвет – Елхово след решение на Общински съвет, кметът на общината открива процедурата по провеждането на публичен търг със заповед, с която определя :

1. Описание на имотите или вещите – предмет на публичния търг;

2. Вида на публичния търг – с тайно или явно наддаване;

3. Начална тръжна цена;

4. Начин и срок на плащане и евентуални обезпечения на неговото извършване;

5.Специални условия, произтичащи от закона или решения на Общинския съвет;

6. Дата, място и  час на провеждане на публичния търг;

7. Размер на депозита за участие;

8. Други тръжни условия.

9.Деня и часа за провеждане на повторен публичен търг в случаите на чл.47, ал.3.

 

Размерът на депозита за участие се определя на основание чл.45, ал.4 от Наредба №5 на ОбС- Елхово, който е 10% върху началната тръжна цена при разпоредителни сделки и 10% от стойността за целия срок на наем.

 

В резултат на изпълнение на решения на Общински съвет за предоставяне под наем на общински имоти и при изпълнение на разпоредбите на чл.45, ал.4 от Наредба №5 на ОбС, се установи , че размерът на  депозита при определен десетгодишен срок на договор за наем е непосилен за потенциалните участници в търга.

Предлагаме Общински съвет – Елхово да направи следните изменения и допълнения:

Чл.45, ал.4 да придобие следният текст: Определеният депозит по ал.1 т.7 е 10% върху началната тръжна цена при разпоредителни сделки  и 10 % от стойността на едногодишният срок на наема.

 

ІІ. Съгласно чл.55, ал.2:

„Заповедта по ал.1 се издава в седемдневен срок от датата на получаване на протокола по чл. 54 и се обявява на публично място в сградата на общинската администрация, достъпно за всички заинтересовани лица.”

Предлагаме в чл.55, ал.2 след текста: „Заповедта по ал.1 се издава в седемдневен срок от датата на получаване на  протокола по чл.54 ” да се добави “запетая” и текста: „ връчва се на лицето”.

 

ІІІ. Съгласно чл.56:

ал.1 „След като влезе в сила, заповедта по чл. 55 ал. 1 се връчва на лицето, спечелило публичния търг по реда на АПК. То е длъжно в едномесечен срок от датата на връчването да извърши дължимото плащане, както и другите престации по сделката, определени в заповедта. Внесеният депозит по разпоредителни сделки  се възстановява”.

ал.2  “След сключване на договор за управление на общинска собственост, с годишен наем внесеният депозит се трансформира в гаранция по изпълнение на договора.

ал.2А “След сключване на договор за управление на общинска собственост, с месечни  наемни вноски,  внесеният депозит се трансформира в гаранция по изпълнение на договора до тримесечния размер на достигнатия на търга наем”

 

Предлагаме да се направят следните изменения и допълнения  в чл.56:

ал.1 „След влизане в сила на заповедта по чл.55, ал.1, лицето спечелило търга е длъжно в едномесечен срок от датата на влизането й в сила да извърши дължимото плащане, както и другите престации по сделката, определени в заповедта. Внесеният депозит по разпоредителни сделки се възстановява.”

ал.2 “Договорът за управление на имоти общинска собственост, с дължим годишен наем, се сключва, след внесена гаранция в размер на достигнатия на търга наем.

ал.2А „Договорът за управление на общинска собственост, с месечни  наемни вноски,  се сключва, след внесена гаранция за неговото изпълнение в размер на достигнатият на търга двумесечен  наем”.

 

ІV.Съгласно позиция №6 от Приложение №2 към Наредба №5 на ОбС-Елхово, размерът на наема за терени за монтиране на гаражи се определя по следния начин:

6.

ОБЩИНСКО ПРАЗНО МЯСТО ЗА МОНТИРАНЕ    НА ГАРАЖИ

/за мястото заето от самия гараж/

 

ГРАДА

I

II

III

 по   0.50 лв./ м2 за месец + 1 % от МРЗ за месец  по 0.22 лв./ м2 за месец + 1 %   от МРЗ за месец

  по 0.16 лв./ м2 за месец + 1 %   от МРЗ за месец

 

 

Размерът на наемната цена се променя съгласно инфлационния индекс и излезлите нормативни актове.

 

Предлагаме следните изменения :

6.

ОБЩИНСКО ПРАЗНО МЯСТО ЗА   МОНТИРАНЕ  НА ГАРАЖИ

/за мястото заето от самия   гараж/

 

ГРАДА

I

II

III

                 по   0.50 лв./ м2 за месец

по   0.22 лв./ м2 за месец

по   0.16 лв./ м2 за месец

 

 

Да се отмени текстът: Размерът на наемната цена се променя съгласно инфлационния индекс и излезлите нормативни актове.

 

 

Изхождайки от горе изложеното предлагам Общински съвет – Елхово да вземе следните

 

Р Е Ш Е Н И Я :

На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и месното самоуправление:

І. Общински съвет – гр.Елхово приема следните изменения и допълнения в Наредба № 5 на ОбС-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, както следва:

1.Чл.45, ал.4 да придобие следният текст: „Определеният депозит по ал.1 т.7 е 10% върху началната тръжна цена при разпоредителни сделки  и 10 % от стойността на едногодишният срок на наема.”

2.Чл.55, ал.2 след текста: „Заповедта по ал.1 се издава в седемдневен срок от датата на получаване на  протокола по чл.54 ” да се добави “запетая” и текста: „ връчва  се на лицето”.

3.Чл.56 придобива следната редакция:

ал.1 „След влизане в сила на заповедта по чл.55, ал.1, лицето спечелило търга е длъжно в едномесечен срок от датата на влизането й в сила да извърши дължимото плащане, както и другите престации по сделката, определени в заповедта. Внесеният депозит по разпоредителни сделки се възстановява.”

ал.2 “Договорът за управление на имоти общинска собственост, с дължим годишен наем, се сключва, след внесена гаранция в размер на достигнатия на търга наем.

ал.2А „Договорът за управление на общинска собственост, с месечни  наемни вноски, се сключва, след внесена гаранция за неговото изпълнение в размер на достигнатия на търга двумесечен наем”

4.  Позиция 6. от Приложение №2 се изменя:

6.

ОБЩИНСКО ПРАЗНО МЯСТО ЗА   МОНТИРАНЕ  НА ГАРАЖИ

/за мястото заето от самия   гараж/

 

ГРАДА

I

II

III

                 по   0.50 лв./ м2 за месец

по   0.22 лв./ м2 за месец

по   0.16 лв./ м2 за месец

 

 

Текстът: „Размерът на наемната цена се променя съгласно инфлационния индекс и излезлите нормативни актове” се отменя.

ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет да удостовери съдържанието на Наредбата.

ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да  изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на направените допълнения и изменения на Наредба №5 във вестник „Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

 

 

 

 

ПЕТЪР КИРОВ                                     

Кмет на община Елхово