Предложение за изменение и допълнение на Наредба № 5 на Общински съвет-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество

 

ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГР. ЕЛХОВО

 

 Д О К Л А Д Н А   З А П И С К А

  от Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

 

ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение на Наредба №5 на Общински съвет-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество.

 

          Уважаеми дами и господа общински съветници,

          Наредба № 5за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество на Общински съвет – Елхово е последно изменяна и допълвана с Ваше Решение № 209/17/6/ от 28.01.2013г.

          Съгласно чл. 56, ал.2 от Наредба №5 на Общински съвет-Елхово договорът за управление на имоти общинска собственост с дължим годишен наем, се сключва след внесена гаранция в размер на достигнатия на търга наем.

         Предлагам разпоредбата на чл.56 ал.2 от Наредба №5 да се отмени.

        Мотивите за това са, че дължимите годишни наеми по договорите за управление на имоти – общинска собственост се внасят както следва: първа годишна наемна вноска при сключване на договора и всички останали в началото на всяка следваща година по договора. Предвид гореизложеното, считам че е нецелесъобразно натоварването на наемателите с допълнителни разходи за гаранции за изпълнение по договорите.

          В тази връзка, предлагам и в Преходни и заключителни разпоредби на Наредба №8 включването на нов параграф 9 със следния текст:

        „За всички сключени договори по чл.56, ал.2 от Наредбата до влизане в сила на настоящата разпоредба, следва да бъдат възстановени внесените гаранции по изпълнение на договорите”.

         На следващо място, предлагам в Преходни и заключителни разпоредби на Наредба №5 създаването на нов параграф 10 със следния текст:

        „За всички сключени договори по чл.56, ал.3 от Наредбата до влизане в сила на редакцията на нормата с Решение №209/17/6 от 28.02.2013г. на Общински съвет-Елхово следва да бъдат възстановени внесените гаранции по изпълнение на договорите до размера на достигнатия на търга двумесечен наем”.

       Изхождайки от гореизложеното, предлагам Общински съвет – Елхово да вземе следните

 Р Е Ш Е Н И Я :

       На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местното самоуправление:

І. Общински съвет – Елхово приема следните изменения и допълнения в Наредба № 5 на ОбС-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, както следва:

1.1. Разпоредбата на чл.56 ал.2 от Наредба №5 се отменя.

1.2. В Преходни и заключителни разпоредби се добавя нов параграф 9 със следния текст:

„За всички сключени договори по чл.56, ал.2 от Наредбата следва да бъдат възстановени внесените гаранции по изпълнение на договорите”.

1.3. В Преходни и заключителни разпоредби се добавя нов параграф 10 със следния текст:

„За всички сключени договори по чл.56, ал.3 от Наредбата до редакцията на нормата с Решение №209/17/6 от 28.02.2013г. на Общински съвет-Елхово, следва да бъдат възстановени внесените гаранции по изпълнение на договорите до размера на достигнатия на търга двумесечен наем”.

ІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да публикува направените изменения.

 

 

ПЕТЪР КИРОВ                                         
Кмет на община Елхово