Предложение за изменение на Наредба №8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи на територията на община Елхово на ОбС – Елхово

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГР.ЕЛХОВО

  

Д О К Л А Д Н А   З А П И С К А

 

от ПЕТЪР АНДРЕЕВ КИРОВ – Кмет на община Елхово

 

      Относно: Предложение за изменение на Наредба №8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи на територията на община Елхово на ОбС – Елхово.

 

              Уважаеми общински съветници,

            С Решение по т.6, взето с протокол № 39/5.03.2003г., Общински съвет-Елхово приема Наредба №8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи на територията на община Елхово на ОбС – Елхово. Същата е неколкократно изменяна и допълвана, като последното нейно изменение и допълнение е направено с Ваше решение №193/16/7/ от 24.01.2013г.

             Съгласно чл. 14, ал.1, разрешенията за поставяне на преместваеми съоръжения по чл.5, ал.1, точки 1.1, 1.2, 1.8, 2.2 и 4 върху общински терени се издават след сключване на договор, а за преместваеми съоръжения по чл.5, ал.1, т.5 след провеждане на жребий и сключване на договор със спечелилия.

             В член 5, ал.1, т.1.8 се отнася за «Слънцезащитни устройства – сенници, чадъри, тенти и др.».

             Считаме, че издаването на разрешение от главния архитект на община Елхово за поставяне на «Слънцезащитни устройства», което е след сключване на договор за ползване на общински терен, не съответства за типа преместваемо съоражение, за монтирането на което е необходимо конструктивно предложение, съобразено с ограниченията и условията на настоящата наредба. Създава се предпоставка и условие за един и същи терен да се заплаща едновременно наем за ползване на общински терен и такса за разполагане на маси със столове пред заведенията за обществено хранене., определена съгласно Наредба № 7 на ОбС – Елхово за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово.

                С оглед на гореизложеното, предлагаме т.1.8 да отпадне от чл.14, ал.1.

              Във връзка с оптимизирането на дейността на общинска администрация по прилагането на разпоредбите на Наредбата се налага да се внесе за приемане от Общински съвет променя в текста на чл.15, ал.6, с която да се уточни, че 14-дневния срок за издаване на разрешение за поставяне започва да тече не от датата на провеждане на жребия, а от датата на сключване на договора със спечелилия участник. Тази промяна се налага и предвид обстоятелството, че нормативната уредба предвижда и законоустановен 14-дневен срок за обжалване на заповедите за определянето на спечелилите жребия участници и на практика спазването на ал.6 в старата редакция на нормата става невъзможно.

               Предвид  на гореизложеното,  предлагам на Общински съвет-Елхово да вземе следните

 РЕШЕНИЯ:

          І. На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет-Елхово приема следното изменение на Наредба №8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи на територията на община Елхово на ОбС – Елхово, както следва:

            1.В чл.14, ал.1 „т. 1.8„ да отпадне.

           2.В чл.15,  съществуващия текст на  ал.6, който гласи: „В 14-дневен срок от датата на провеждане на жребия за поставяне на преместваеми съоръжения по чл.15, ал.1 и ал.2 на спечелилия кандидат се издава разрешение за поставяне след подписване на договор по чл.14”  се изменя по следния начин:

„В 14-дневен срок от датата на подписване на договор по чл.14 на спечелилия кандидат от жребия за поставяне на преместваеми съоръжения по чл.15, ал.1 и ал.2 се издава разрешение за поставяне.”

          ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет-Елхово да удостовери съдържанието на Наредбата.

           ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет – Елхово да изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на измененията на Наредба №8 във в-к “Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

ПЕТЪР КИРОВ

Кмет на община Елхово