Предложение за изменение и допълнение на Наредба № 14 на Общински съвет-Елхово за определяне на размера на местните данъци на територията на община Елхово

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГР. ЕЛХОВО

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

от

 

Петър Андреев Киров  – кмет на община Елхово

 

 

ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Наредба № 14 за определяне на размера на местните данъци на територията на община Елхово

 

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

С направеното изменение в Закона за местните данъци и такси, обнародвано в ДВ бр.61/ 09.07.2013 г. в чл.10 се създава нова ал. 4 със следното съдържание:

„(4) Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително.“

Промяната  предвижда от кръга на имотите – обект на облагане с данъка върху недвижимите имоти, да се изключат тези, чиято данъчна оценка е до 1680 лв., вкл. Това създава необходимост от изменение и допълнение на Наредба № 14 за определяне на размера на местните данъци на територията на община Елхово, като в чл.7 ал.4 се създаде следният текст: „Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително”.

В ДВ бр.101/ 22.11.2013 г. е обнародвано ново изменение на Закона за местните данъци и такси  като с допълнението на  чл. 24, ал. 1, т. 9 „ храмовете и манастирите, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени – собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната, както и молитвените домове заедно с поземлените имоти, върху които са построени – собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната;“, т.е. се предлага освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества на специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение, както и на поземлените имоти, върху които са построени. Предложено е освобождаването да се отнася за посочените имоти – собственост на всички законно регистрирани вероизповедания в страната.

В чл. 59, ал. 1 и 2 от Закона за местните данъци и такси се изменят така:

„(1) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „EEV“, определеният по чл. 55 данък за съответната година се заплаща с намаление от 20 до 40 на сто по решение на общинския съвет.

(2) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории „Евро 3“ и „Евро 4“ данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5“ и „Евро 6“ – с 60 на сто намаление, от определения по чл. 55, ал. 1 и 3 данък.

(3) За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории „Евро 3“ и „Евро 4“, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ – с 50 на сто намаление, от определения по чл. 55, ал. 5, 6, 7 и 13 данък.

(5) Екологичните категории „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория

Промяната касае преминаване към имуществено данъчно облагане на превозните средства, определено на база нивата на емисии вредни вещества като данъчното облекчение е в две разновидности – намаления от годишния данък върху превозните средства в зависимост от категориите превозни средства и екологичните категории.

Посочените по-горе промени определят необходимостта от изменение и допълнение на Наредба № 14 на Общински съвет Елхово

Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет да вземе следните

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Я:

 

            I. На основание чл.21 ал.1 т.7 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Елхово приема изменения и допълнения в Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на община Елхово, както следва:

1.В чл.7 ал.4 става: „Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително”.

2.Чл.45 ал.1 се изменя както следва: „За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kw включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории „Евро 3”, „Евро 4”, „Евро 5”, „Евро 6” и „ЕЕV”,определеният по чл.41 ал.1 и 3 данък за съответната година се заплаща с намаление от  40 на сто”.

3.Създава се нова ал.2 „За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kw включително и съответстващи на екологичните категории „Евро 3”, „Евро 4” данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на  „Евро 5”, „Евро 6” – с 60 на сто намаление, от определения по чл.41 ал.1 и 3 данък”.

4.Досегашната ал.2 става ал.3 и се изменя така: „За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологичните категории „Евро 3” и „Евро 4”, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на  „Евро 5”, „Евро 6” и „ЕЕV” – с 50 на сто намаление, от определения по чл. 41 ал.5, 6, 7 и 13 данък”.

5.Досегашнта ал.3 става ал.4.

6.Създава се ал.5 както следва: „Екологичните категории „Евро 3”, „Евро 4”, „Евро 5”, „Евро 6” и „ЕЕV” се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който да е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория”.

7.В преходните и заключителни разпоредби се създава § 12 с текст „Измененията и допълненията влизат в сила от 01.01.2014 г.”.

ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет да удостовери съдържанието на Наредбата.

 

ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да  изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на направените допълнения и изменения на Наредба №14 във вестник „Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

ПЕТЪР КИРОВ

Кмет на община Елхово