Предложение за изменение и допълнение на Наредба № 7 за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

ДО 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГР. ЕЛХОВО

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от

Петър Андреев Киров  – кмет на община Елхово 

ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Наредба № 7 за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Настоящата докладна записка внасям на основание чл.21, ал.1, т.7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация поради приетите изменения в Закона за местните данъци и такси, обнародвани в ДВ бр.101/ 22.11.2013г. Измененията налагат актуализиране на Наредба № 7 и включват:

1.От 01.01.2015 г. когато такса битови отпадъци се определя според количеството на битовите отпадъци се променя основата, върху която се изчислява таксата и тя не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.

2.Променя се срока за подаване на декларации за имоти, които няма да се ползват и за които не се събира такса в частта и за сметосъбиране и сметоизвозване.

3.От 01.01.2014 г. не се събира такса за битови отпадъци за услугите, предоставени на молитвени домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрираните вероизповедания в страната.

 

Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет да вземе следните

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Я:

 I. На основание чл.21 ал.1 т.7 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Елхово приема изменения и допълнения в Наредба № 7 за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово както следва:

1.В чл.15А се създава текст „От 01.01.2015 г. такса битови отпадъци се определя по реда на чл.67 от Закона за местните данъци и таси”.

2.В чл.18А т.1 текстът „в срок до 30 ноември на предходната година” се заменя с „до края на предходната година”.

3.Създава чл.18В със следното съдържание „Не се събира такса за битови отпадъци за услугите, предоставени на молитвени домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрираните вероизповедания в страната”.

II. На основание чл.37 ал.3 и чл.39 ал.1 т.4 и ал.2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет да публикува направените промени.

 

ПЕТЪР КИРОВ

Кмет на община Елхово