Проект за изменение на Наредба №5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост

СЪОБЩЕНИЕ:

Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК  в законоустановения срок от 14 дни, Община Елхово чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за  изменение Наредба №5 на Общински съвет -Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост

 

МОТИВИ

към Проект за изменение на Наредба №5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост

 

Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост на територията на Община Елхово е приета съобразно законовите разпоредби на общ нормативен акт, какъвто е Закона за общинската собственост /ЗОС/. В чл.8, ал.2 от ЗОС – Редът за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, под наем и за разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост, и правомощията на кмета на общината, на кметовете на райони, на кметовете на кметства и на кметските наместници се определят с наредба на общинския съвет при спазване на разпоредбите на този закон и на специалните закони в тази област, освен когато е приложим Законът за публично-частното партньорство.

В Глава VІІ от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост на територията на Община Елхово е определен реда за провеждане на публични търгове за отдаване  под наем, продажба, учредяване на ограничени вещни права.

Съгласно  Чл. 56, ал.2 /приета с решение № 93/9/1/  от 18.04.2008 г. и изм. с решение № 233/17/4/ от 28.01.2009 г., № 209/17/6/ от 28.02.2013 г./    Договорът за управление на имоти общинска собственост с дължим годишен наем, се сключва след внесена гаранция в размер на достигнатия на търга наем, а в ал.2А към същият член  /приета с решение № 233/17/4/ от 28.01.2009 г. и изм. с решение № 209/17/6/  от 28.02.2013 г./  Договорът за управление на общинска собственост с месечни наемни вноски се сключва след внесена гаранция за неговото изпълнение в размер на достигнатия на търга двумесечен наем.

Предмет на договорите с дължим годишен наем са земеделски земи и язовири – общинска собственост, а наемателите са физически лица и земеделски производители. Срокът на договорите за наем са 10 годишни и считаме, че задържане на депозит за целия срок на договора в размер на достигнатия на търга наем е необосновано, тъй като за общината не съществува потенциален риск за обезпечение на неплатени задължения и причинени от наемателя вреди в отдадения под наем общински имот, защото същият се заплаща преди началото на съответната стопанска година. Предложението за промяна е при подписване на договора да се внесе гаранция в размер на 1/6 от достигнатия на търга наем.

С оглед запазване на интереса от земеделските производители, за наемане на общински земеделски земи, преди изтичане на срока по чл.69 и чл.70 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /31юли/, предлагаме в чл.56 да се създаде нова аленея (4), със следния текст –                            „Дължимият годишен наем за предстояща стопанска година се заплаща не по-късно от 31 май на съответната година”.

Предложеният, в ал.(4), срок, ще осигури на общинска администрация технологично време, при не заплащане на  дължимият за предстоящата стопанска година наем, договора с наемателя да бъде прекратен и съгласно разпоредбите на Наредба №5 на Общински съвет- Елхово, да се проведе нов търг за отдаване на общинските имоти под наем.

С оглед изложеното и на основание чл.26, ал.2 от ЗНА с настоящите мотиви предлагам на Вашето внимание проект за изменение на Наредба №5 на Общински съвет-Елхово:

ПРОЕКТ !

за изменение на Наредба №5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост.

 

1.1.  В Чл. 56, ал.2  след текста „ в размер на”  се добавя „1/6 от”

 1.2   В Чл. 56 се създава нова аленея (4) „Дължимият годишен наем за предстояща стопанска година се заплаща не по-късно от 31 май на съответната година”.

 

Петър Киров – Кмет на община Елхово