Проект за изменение на Наредба за управление на дейностите по отпадъците на територията на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

             Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК  в законоустановения срок от 14 дни, Община Елхово чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за изменение на Наредба за  управление  на  дейностите   по отпадъците  на територията  на община Елхово.

Мотиви

за промени на Наредба

за  управление  на  дейностите   по отпадъците  на територията  на община Елхово


   На заседание на Общински съвет – Елхово, проведено на 24.07.2014 г. с решение        № 408/36/3 е приета  Наредба за управление на отпадъците на територията на община Елхово във връзка с чл. 22. (1) от Закона за управление на отпадъците съгласно, който Общинският съвет приема наредба, с която определя условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на своя територия, разработена съгласно изискванията на този закон и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и заплащането за предоставяне на съответните услуги по реда на Закона за местните данъци и такси.

Съгласно  чл. 76, ал. 3 във вр. с чл. 75 от Административнопроцесуалния кодекс – Общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.

В чл.12. от Закона за административните нарушения и наказания, Административните наказания се налагат с цел да се предупреди и превъзпита нарушителят към спазване на установения правен ред и се въздействува възпитателно и предупредително върху останалите граждани.

В приетата от Общински съвет- Елхово,  Наредба за управление на отпадъците в чл.50.(1) гласи, че «За нарушаване разпоредбите на настоящата Наредба физическите лица, се наказват с глоби след връчено писмено предписание, както следва:” и в чл.51.(1) За нарушаване на разпоредбите на настоящата наредба едноличните търговци или юридическите лица се наказват с имуществена санкция, след връчено писмено предписание , както следва:”

            С приетият в Наредбата за управление на отпадъците, текст на чл.50,(1) и 51,(1) Общински съвет – Елхово е нарушил  разпоредбите на Закона за управление на отпадъците. В Раздел ІІ Административни нарушения и наказания не са посочени нарушения, които да бъдат третирани съгласно чл. 28. от ЗАНН.

Съгласно чл.133, ал.2 от ЗУО и за  явно маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв..

Затова, считам, че текста след връчено писмено предписание в чл.50.(1) и  чл.51.(1) от Наредбата за управление на отпадъците, трябва да отпадне.


ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ !

 

І. На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и месната администрация:

1.В Чл. 50 (1), да отпадне текста след връчено писмено предписание;

2. В Чл. 51 (1) да отпадне текста след връчено писмено предписание.