Проект за изменение и допълнение на Наредба № 1 на ОбС – Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

  Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК  в законоустановения срок от 14 дни, Община Елхово чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за изменение и допълнение на Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, пожарната и аварийната безопасност и опазване на общинската собственост на територията на община  Елхово.

  

МОТИВИ

Относно: Изменение и допълнение на Наредба № 1 на ОбС – Елхово

 

І.Причини, които налагат приемането:

Сега действащата Наредба за опазване на обществения ред на територията на община Елхово съдържа текстове, чията редакция се обуславя от необходимостта да се постигне пълно съответствие на разпоредбите с изискванията, принципите и целите на законодателството. С оглед увеличаване процента на нарушителите на Наредбата, спрямо 2013г., както и големия брой постъпили жалби и сигнали от жителите на общината, се прави предложение за изменението и допълнението й.

Създава се нова глава VІ – „Търговска дейност”, която да регламентира начина, условията и санкциите предвидени за осъществяването на търговска дейност в търговските обекти и на открито на територията на община Елхово. Създаването на тази глава се налага, за да се уреди работното време на търговските обекти, както и редът за получаване на разрешение за удължено работно време. Целта е да се балансират спокойствието на гражданите и интересите на търговците. С оглед на завишеният брой търговци, които извършват търговска дейност на неопределените за целта места, в глава VІ се регламентират и отношенията, реда и организацията на осъществяваната дейност на пазари, тържища, панаири, площади, тротоари и улични платна.

 

 ІІ. Целите, които се поставят:

Усъвършенстване и актуализиране на Наредбата, с оглед:

–                            превенция и спазване изискванията на законодателството в страната;

–                            засилване мерките по поддържането и опазването на обществения ред на територията на община Елхово;

–                            уреждане на обществените отношения, свързани с търговската дейност и търговия на открито на територията на община Елхово.

 

ІІІ. Очаквани резултати от прилагането:

Привеждане в пълна степен на съответствие Наредба №1 на ОбС – Елхово, съобразно действащата нормативна уредба. Постигане на по-нисък процент осъществени нарушения и възпитаване на обществото към спазване на правовия ред в общината.

 

Докладна записка

Приложение №4