Проект за приемане на нова Наредба №3 на Общински съвет –Елхово за отглеждане на животни в жилищната територия на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК  в законоустановения срок от 14 дни, Община Елхово чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за  изменение Наредба №3 на Общински съвет –Елхово за отглеждане на животни в жилищната територия на община Елхово

 

МОТИВИ

по Проект за приемане на нова  Наредба №3 на Общински съвет –Елхово за отглеждане на животни в жилищната територия на община Елхово

На територията на община Елхово действа Наредбата за отглеждане на животни в жилищната територия на община Елхово, приета с решение по Протокол №9 на заседание от 18.05.2000г..

С оглед на измененията и създадените нови законодателни изисквания към условията за отглеждане на животните и съответните структурни промени на органите контролиращи тяхното приложение се обосновава необходимостта от приемане на нова Наредба №3 на Общински съвет – Елхово с оглед отстраняване на възникващи противоречия между техните разпоредби и действащата към момента Наредба №3 на Общински съвет Елхово.

В чл.40, ал.5 от  Закон за защита на животните в сила от 31.08.2008 г., Общинските съвети приемат наредби за овладяване популацията на безстопанствените кучета. с Наредбата е необходимо да се определят реда и условията за отглеждане на животни – компаньони. С въведената регистрация се очакват резултати за намаляване на броя на безстопанствените кучета на територията на общината и засилване на контрола, свързан с регистрацията на домашните кучета и заплащането на такса за притежаване на куче съгласно чл.175  от Закона за Ветеринарномедицинската дейност .

 

Предлагат се и промени свързани с отглеждане на домашни животни в жилищната територия на населените места в общината  и определяне на количеството необходимо за задоволяване на собствени нужди. Въведените промени са в изпълнение на законово прокламирана в чл.2 от Закон за здравето, цел, а именно, опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, предотвратяване и намаляване на риска за здравето на гражданите от неблагоприятното въздействие на факторите на жизнената среда. Тази цел е относима към всички жители на община Елхово, без значение тяхната принадлежност. Ограничителни мерки, относно броя на отглежданите домашни животни  са както подходящи така и необходими, за осигуряване на добри хигиенни условия на жителите на Общината.

Развитието на обществените отношения в областта на ветеринарномедицинската дейност, както и с оглед уреждането на обществени отношения при отглеждането на животни по начин създаващ удобство за собствениците на животни и жителите на Община Елхово се налага извършването на нормативни изменения.