Проект за изменение и допълнение на Наредба № 1 на ОбС – Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

            Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК  в законоустановения срок от 14 дни, Община Елхово чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за изменение и допълнение на Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, пожарната и аварийната безопасност и опазване на общинската собственост на територията на община  Елхово.  

МОТИВИ

Относно: Изменение и допълнение на Наредба № 1 на ОбС – Елхово 

            І.Причини, които налагат приемането:

Сега действащата Наредба за опазване на обществения ред на територията на община Елхово съдържа текстове, чиято редакция се обуславя от необходимостта да се постигне пълно съответствие на разпоредбите с изискванията, принципите и целите на законодателството. С оглед увеличаване процента на нарушителите на Наредбата, спрямо 2013г., както и големия брой постъпили жалби и сигнали от жителите на общината, се прави предложение за изменението и допълнението й.

С Решение № 450/38/3 по т.3 от дневния ред, взето с Протокол № 38/23.10.2014 г., Общински съвет Елхово на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА прие изменение и допълнение в Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, пожарната и аварийната безопасност и опазване на общинската собственост на територията на община Елхово, с което бе изменен чл. 3, т. 9 и се създаде нова Глава VІ – „Търговска дейност” от същата.

Приетият текст с горепосоченото решение на чл. 3, т. 9 от Наредба № 1, който гласи:

„Допускането и престоя от страна на родители/настойници/попечители и собственици на търговски обекти на лица ненавършили 16 годишна възраст без придружител в дискотеки, сладкарници, клубове, компютърни зали, други заведения за хранене и развлечения, други търговски обекти и обществени места от 22:00 часа до 06:00 часа.”

противоречи на чл. 8, ал. 3 и ал. 4 от Закона за закрила на детето, които гласят:

„(3) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

(4) Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст”,

поради въвеждане на облекчен режим спрямо малолетни лица, т.е. лица ненавършили 14-годишна възраст, тъй като за тях е предвиден друг режим. Родителите са длъжни да придружават детето ненавършило 14 – годишна възраст след 20.00 часа, а децата навършили 14 –години след 22.00 часа. По този начин се смесват двата режима спрямо малолетни и непълнолетни лица.

Предлагам на Общински съвет – Елхово в чл. 3, т. 9 от Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, безопасността на движението, пожарната и аварийната безопасност и опазване на общинската собственост на територията на община Елхово съществуващия текст, които гласи:

„Допускането и престоя на деца ненавършили 16 годишна възраст без придружител в дискотеки, сладкарници, клубове, компютърни зали, други заведения за хранене и развлечения, други търговски обекти и обществени места от 22.00 часа  до 06.00 часа”

да се измени по следния начин:

„Допускането и престоя от страна на родители/настойници/попечители или другите лица, които полагат грижи за дете и собственици на търговски обекти на обществени места, включително дискотеки, сладкарници, клубове, компютърни зали, други заведения за хранене и развлечения след 20.00 часа, ако детето не е навършило 14 – годишна възраст, съответно след 22.00 часа, ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18 – годишна възраст. Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст”.

Създава се нова глава VІ – „Търговска дейност”, която да регламентира начина, условията и санкциите предвидени за осъществяването на търговска дейност в търговските обекти и на открито на територията на община Елхово. Създаването на тази глава се налага, за да се уреди работното време на търговските обекти, както и редът за получаване на разрешение за удължено работно време. Целта е да се балансират спокойствието на гражданите и интересите на търговците. С оглед на завишеният брой търговци, които извършват търговска дейност на неопределените за целта места, в глава VІ се регламентират и отношенията, реда и организацията на осъществяваната дейност на пазари, тържища, панаири, площади, тротоари и улични платна.

            ІІ. Целите, които се поставят:

Усъвършенстване и актуализиране на Наредбата, с оглед:

– превенция и спазване изискванията на законодателството в страната;

– засилване мерките по поддържането и опазването на обществения ред на територията на община Елхово;

– уреждане на обществените отношения, свързани с търговската дейност и търговия на открито на територията на община Елхово.

            ІІІ. Очаквани резултати от прилагането:

Привеждане в пълна степен на съответствие Наредба №1 на ОбС – Елхово, съобразно действащата нормативна уредба. Постигане на по-нисък процент осъществени нарушения и възпитаване на обществото към спазване на правовия ред в общината.

Докладна записка

Приложение №4