Проект за приемане на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 14 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за приемане на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово

МОТИВИ:

към проект за  приемане на  Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово

  1. Причини, които налагат приемането.

С оглед модернизацията на транспортната схема на територията на Община Елхово и изграждането на успешна транспортна политика, което да допринесе за повишаване на качеството на живот и търговските отношения в общината се налага да бъде въведен специален режим на платено и безплатно паркиране, т. нар “синя зона”, като условията за ползване на тази услуга от живущите и гостите на града да се уредят посредством приемането на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово.

Поради това, на основание чл. 8 от Закона за нормативните актове, чл. 6, ал. 3 от ЗМДТ и във връзка с чл. 99, ал. 1 от ЗДвП е необходимо режима на паркиране да бъде регламентиран в отделна Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово. Новосъздадената ал.3 на чл. 6 от ЗМДТ разпорежда, че за ползването на общинските тротоари, площади и улични платна или на части от тях като зони за платено и безплатно паркиране по Закона за движението по пътищата се определя с наредба на общинския съвет. Чрез тази наредба Общински съвет – Елхово  определя реда за упражняване на правомощията на кмета на Община Елхово, съгласно чл. 99, ал. 1 от ЗДвП, който дава право в населените места да бъдат определени зони за платено и безплатно паркиране в определени часове на денонощието.

В централната градска част и в определени части в град Елхово вследствие на големия трафик на пътни превозни средства и прекомерния брой паркирали автомобили много често се получават задръствания, които пречат за нормално придвижване на потоците от автомобили и пешеходците. За подобряване на организацията на движение, организацията на паркиране и екологичната обстановка с намаляване на вредни емисии от изгорели газове от МПС в тези зони възникна необходимостта от разработване на режим на платено паркиране в определени зони, за определени часове на денонощието, които се стопанисват и управляват от община Елхово.

Нуждата от тази наредба се обуславя и от безразборното паркиране на МПС по улици, тротоари и зелени площи в централна градска част, при което се затруднява осигуряването на нормално движение на МПС и пешеходци.

С Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово се уреждат условията и реда за платено и безплатно паркиране на територията на Община Елхово в зоните, определени със заповед на кмета, както и се определят от Общински съвет зоните за платено и безплатно паркиране на МПС, с допустима максимална маса до 2.5 т. и на автобуси до 12 пътнически места, в определени дни на седмицата, часове на денонощието, на райони, пътища и части от пътища, публична общинска собственост. В Наредбата се регламентира и начина на заплащане на съответните такси, както и освободените от същата моторни превозни средства със специален режим на движение.

В раздел III от наредбата е установен и режим на платено паркиране „Служебен абонамент” на МПС-та, начина на ползването му и определяне на съответния брой и сигнализация. С наредбата се регламентират ограниченията за паркиране и съответното преместване на ППС. Определен е начина за осъществяване на контрол и принудителни административни мерки в зоната, както и съответните административно-наказателни разпоредби.

  1. Целите, които се поставят:

Проектът на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово предвижда въвеждането на ефективни мерки относно движението и паркирането на превозни средства, както и общественото ползване на улици, площади, пътища или участъци от тях от ППС.

Целта е да се предостави алтернатива на масовото безразборно паркиране, да се оптимизира трафика, да се гарантира безопасното движение не само на автомобили, но и на пешеходци и колоездачи, да се посрещнат нуждите и да се откликне на необходимостта от контрол при паркирането на постоянно нарастващия брой автомобили в определени части на града.

Основен приоритет е да се изгради режим на паркиране, да се превърне в достъпна и удобна услуга за всички жители и гости на града, да се облекчи трафика, който е най-проявен в централната градска част и около търговските обекти, както и да се запазят и доразвият създадените нормативни предпоставки за контролирано и целесъобразно паркиране на МПС на територията на град Елхово.

Приемането на Наредбата и регламентирането на режимите за платено паркиране в определени зони ще осигури по-добро обслужване на гражданите, имащи нужда да паркират в дадена зона срещу заплащане с по-малко губене на време.

На следващо място се цели подобряване екологичната обстановка в тези участъци от зоната с намаляване на вредните емисии предизвикани от изгорелите газове на моторните превозни средства.

  1. Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

При разработване на проекта на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово е използвана натрупаната практика и добрия опит при въвеждането на платеното паркиране. Предоставянето на регламентираните услуги е свързано с косвени разходи за поддръжка и обслужване на зоната за платено паркиране.

  1. Очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива:

Очакваните резултати от приемането на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово са свързани с облекчаване на трафика в упоменатите участъци от пътната мрежа на гр. Елхово и осъществяване на контрол върху режима на паркиране.

Модернизирането на транспортната схема, чрез усъвършенстване на изградения режим на паркиране и облекчаването на тежкия трафик, който е най-проявен в централните градски части и около търговските обекти е задължително условие за успешното изграждане на европейската визия на общината в областта на транспорта.

С регламентирането на условия за паркиране на територията на град Елхово в зоните за платено паркиране се очаква ограничаване на вредните влияния на транспорта върху околната среда.

Определянето на дните и часовете за използване на зоните за паркиране са съобразени с констатираните нови моменти в развитието на градската среда и особеностите на местната икономика.

Въвеждането на ефективни методи за контрол по спазване на въведената нормативна уредба имат за цел по-ефективното им прилагане, което да отговаря на изискванията на живущите в зоната граждани и особеностите на транспортната политика на територията на общината.

  1. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

Настоящата наредба е създадена в съответствие с принципите на Европейската харта за местно самоуправление, Европейска харта за регионално развитие, както и с директиви на Европейската общност, свързани с тази материя, предвид съответствието на основния нормативен акт (ЗДвП) с тях.

Докладна записка

Проект на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово