Проект за Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 14 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Елхово

МОТИВИ:

към проект за Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Елхово

  1. Причини, които налагат приемането.

Според доклад от фонда на ООН за 2010-2015г, България е с най-малък прираст на населението в света, който е отрицателен и е близо минус 0,7%. Една от основните причини за тази тъжна статистика е безплодието. През последните години нараства броя на двойките с репродуктивни проблеми. По статистика в България те са над 200000. Още по-тревожен факт е снижаването на възрастовата граница сред двойките, които не могат да се сдобият с дете по естествен биологичен път. На територията на община Елхово също има семейства с репродуктивни проблеми.

През 2009г. е създаден държавен Фонд за асистирана репродукция (ФАР), който заплаща до 3 опита за ин-витро процедури на двойки отговарящи на определени критерии. Не малка част от кандидатите нямат възможност да се възползват от ФАР, по една или друга причина или се нуждаят от друг тип изследвания или лечение. Някои кандидати не могат да се възползват от държавно финансиране, което наложи в последните години тенденция за създаване на фондове към общините. Държавното финансиране покрива разходите за лекарства и самата процедура, но не покрива донорските ин-витро програми, съпътстващи оперативни лечения- лапароскопии, операции, скъпоструващи медикаментозни процедури, изследвания. Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите налага нуждата от финансови средства за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

Критериите за избор на двойки, както и процедурата за финансово подпомагане се уреждат с Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми жители на община Елхово. Основните цели, които си поставяме с приемането на този правилник е повишаване на раждаемостта в община Елхово и подпомогане на двойките с репродуктивни проблеми.

Приемайки този Правилник Община Елхово ще изрази съпричастността си към проблемите на семействата и лицата с репродуктивни проблеми.

           2.Целите, които се поставят:

Регламентиране на конкретни и ясни правила за реда, начина и условията за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Елхово.

Въвеждане на механизъм за обективно разпределяне на финансовите средства за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми със средства от бюджета на Община Елхово.

Подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми със средства от бюджета на Община Елхово.

Осигуряване на прозрачност и отчетност при процеса на финансиране на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

  1. Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

Размерът на финансовите средства, отпускани по реда на този Правилник, се одобряват от Общинския съвет при приемането на годишния бюджет на Община Елхово за съответната година или при неговата актуализация. За 2016 год. средствата определени в общинския бюджет за тази цел са в размер на 10 000.00 (десет хиляди) лева.

  1. Очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива:

– осигурена подкрепа на семейства и двойки с репродуктивни проблеми;

– осигурена прозрачност и ефективност при разпределянето и отчитането на финансовите средства за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми;

– облекчена процедура по свикване и провеждане на заседанията на Комисията за определяне на лицата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми и повишена ефективност на работата й.

 

  1. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Предлаганият проект на Правилник е разработен в съответствие с Европейското законодателство – Европейска харта за местно самоуправление, Европейска харта за регионално развитие, както и с директиви на Европейската общност и не противоречи на норми от по-висока йерархия в националното, респективно европейско законодателство.