Проект за изменение и допълнение на Наредба № 14 на ОбС Елхово за определяне размера на местните данъци на територията на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ :

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 14 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за изменение и допълниние на Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци  на територията на община Елхово

МОТИВИ

по проект за  изменение и допълнение в Наредба № 14 на ОбС Елхово за определяне размера на местните данъци  на територията на община Елхово

Причините, които налагат приемането на настоящите допълнения са промените в ЗМДТ, обнародвани в ДВ 32 от 22.04.2016, с които се въвежда „Данък върху таксиметров превоз на пътници“. Необходимостта от извършваните промени е постигане на съответствие между разпоредбите в Наредбата на Общинския съвет и изискванията , принципите и целите на нормативната уредба.

Общинският съвет определя годишния размер на посочения данък в граници от 300 до 1000 лв. в срок до 31 октомври на предходната година. Приходите от този данък постъпват в приход на съответната община, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. Данъчно задължени лица са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.

Съгласно §3 ал.2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за допълнение на ЗМДТ /ДВ 32/2016/ за 2017 г. Общинският съвет определя размера на данъка върху таксиметровите превози до 30 септември 2016 г.

Посочените обстоятелства налагат в Наредба 14 на ОбС да се определи размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници, начина на деклариране и плащане на посочения данък.

В предвид икономическата ситуация на територията на общината с цел стимулиране развитието на бизнеса в областта на транспорта, съобразявайки се с  малкия брой превозвачи, регистрирани за извършване на таксиметров превоз на пътници е предложено размера на данъка върху таксиметров превоз на пътници за 2017 г. да бъде в размер на 300 лв.

Необходимостта от извършваните промени е постигане на съответствие между разпоредбите в Наредбата на Общинския съвет и изискванията , принципите и целите на нормативната уредба.

Целта, която се поставя е усъвършенстване и актуализиране на Наредбата с оглед спазване изискванията на нормативната уредба в страната и подобряване административното обслужване на гражданите.

Очаквания резултат е привеждане в пълна степен на съответствие на Наредба № 14 на ОбС Елхово с действащата нормативна уредба, усъвършенстване на административното обслужване на гражданите и по-висока събираемост на местните приходи.

Докладна записка