ЕКИПИ НА КОЛЕЛА

Интегриран пакет консултантски услуги на земеделските производители и предприемачи от селските райони, съобразени с конкретните им потребности предоставя подвижен екип от експерти на ОССЗ и специалисти на БЦ – Елхово. Срещите се провеждат от началото на 2007 г. по места, по предварително разработен за всеки месец график, по проект Екипи на колела.

Интегриран пакет консултантски услуги на земеделските производители и предприемачи от селските райони, съобразени с конкретните им потребности предоставя подвижен екип от експерти на ОССЗ и специалисти на БЦ – Елхово. Срещите се провеждат от началото на 2007 г. по места, по предварително разработен за всеки месец график, по проект Екипи на колела.

Земеделските производители получават обща и специфична информация, съвети за развитие и финансиране на бизнеса, за регистрация на земеделските производители, помощ при кандидатстване за директни плащания и обучения и др.

В началото на месец декември мобилния екип присъства на обучителен семинар във връзка разработването на бизнес плановете по мерките на  „Програмата за развитието на селските райони” (ПРСР): „Създаване стопанства на млади фермери”, „Подпомагане на полу-пазарни стопанства”, „Създаване на организации на производители”, „Агроекологични плащания”.

В момента мобилния екип подготвя потенциалните бенефициенти по места за старта на „Програмата за развитие на селските райони” (ПРСР), като ги информира за формата на бизнес-плановете  и  създава  поименни регистри. Земеделските производители могат да се обръщат към екипа от специалисти на „Бизнес център – Елхово” и експертите  на ОССЗ – гр. Ямбол за изготвяне на бизнес планове по мерките:

Мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” Помощта по тази мярка ще се предоставя за създаване на стопанства на млади фермери (18-40г), които за първи път ще ръководят селскостопанско производство и имат адекватни професионални умения. Финансовата помощ ще е до 25 000 евро, платими на два пъти –  50% след одобрението и 50% след изпълнение на дейностите, заложени в бизнес плана.

Мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства” Подкрепата ще е под формата на временна помощ за тези полу-пазарни стопанства, които  имат икономически потенциал за развитие. Полупазарни земеделски стопани са собственици на малки стопанства или дългосрочни арендатори, произвеждащи главно за собствена консумация, като същевременно продават част от продукцията си.
Размерът на помощта за полупазарните стопанства е 1 500 евро на година за стопанство. Помощта се предвижда за 5 години.

 Мярка ”Създаване на организации на производители” Помощ ще бъде отпускана за създаването на организации на производители и покриване на техните административни разходи. Плащанията ще подпомогнат създаването и административната дейност на организациите на производители.
Финансовата помощ ще се предоставя в продължение на 5 години.

Мярка „Агроекологични плащания” Бенефициенти по тази мярка могат да бъдат земеделски стопани, физически и юридически лица – включително общини и неправителствени организации, които притежават, наемат или отдават под наем земя за повече от 5 години в избраните пилотни райони и отговарящи на определени условия.

По тази мярка специфичните цели  за подпомагане на земеделските стопани са: подкрепа за развитието на биологичното земеделие като екологосъбразен метод на селскостопанското производство; съхраняване на генетичното разнообразие чрез подкрепа за опазването на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство и традиционни сортове от земеделски култури; поддържане и възстановяване на традиционния селскостопански ландшафт и др.