НАРЕДБА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ

ПРОЕКТ

НАРЕДБА

 

ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ

И ПРИДОБИВАНЕ, ПРИТЕЖАВАНЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ И РЕГИСТРАЦИЯ НА КУЧЕТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЕЛХОВО

 

ГЛАВА ПЪРВА

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

          Чл.1. Настоящата наредба следва мерките и дейностите, предвидени в „Програма за овладяване популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета на територията на Община Елхово”.

            (2) Настоящата наредба урежда реда за намаляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Елхово чрез:

т.1. Улов и обработка на безстопанствените животни /кучета/;

т.2. Контрол върху регистрацията на домашните кучета, тяхното придобиване, притежаване, отглеждане и развъждане.

            (3) Настоящата наредба регламентира взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните и собствениците на животни – домашни любимци.

 

 

ГЛАВА ВТОРА

ПРИДОБИВАНЕ, РЕГИСТРАЦИЯ, ОТГЛЕЖДАНЕ, РАЗВЪЖДАНЕ И РАЗМНОЖАВАНЕ НА КУЧЕТА – ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

 

Чл.2. Придобиването на куче се удостоврява:

1.С договор за покупко-продажба  от търговски обект, развъдник, приют или от други физически и юридически лица;

2. С договор за дарение от развъдник, приют или от други физически и юридически лица;

3. С набор митнически документи при внос от други страни;

4. С  регистрационните документи – ветеринарномедицински паспорт с вписана идентификация, съгласно чл.174 от ЗВМД при придобиване на безстопанствено куче.

          Чл.3. Продажбата или дарение на куче на лица под 18 год. се извършва единствено с нотариално заверена декларация от родител или настойник.

          Чл.4. Регистрация на куче   – домашен любимец

(1)Собствениците на кучета –домашни любимци, навършили 6- седмична  възраст, задължително ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедецинска практика, за издаване на паспорт по образец и извършване на ветеринарномедецински манипулации – ваксинация и обезпаразитяване;

(2)За кучета –домашни любимци, който имат издадена легитимна здравна книжка в минал период, същата остава валидна и собственикът не е задължен да я замени с ветеринарномедецински паспорт;

(3)При навършване на 4-месечна възраст или в 7 дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, собственикът е длъжен да го регистрира при ветеринарен лекар. При регистрацията на кучето – домашен любимец ветеринарният лекар поставя инжектируем  транспондер /чип/;

(4) При кучета – домашни любимци над тази възраст собствениците са длъжни да им поставят чип в 6 месечен срок от влизане в сила на тази наредба;

(5) Всеки собственик на куче – домашен любимец над 4-месечна възраст или в тримесечен срок от неговото придобиване над тази възраст го декларира в отдел “Бюджет, финанси и местни данъци и такси” към Община Елхово, независимо дали същото е освободено от дължимата такса, съгласно чл.175 на ЗВМД, като попълват декларация по образец, съгласно Приложение 1 от настоящата наредба.

(6) В декларацията по чл. 4, т.5 от настоящата наредба се въвеждат следните данни:

           6.1. За всяко физическо лице – собственик на куче – домашен любимец се въвеждат и обработват данни:

6.1.1. Собствено, бащино име и фамилно име;

6.1.2. ЕГН (ЛНЧ);

6.1.3.Адрес по местоживеене и постоянен адрес;

6.1.4. Номер на транспондера /чип или марка/ на животното;

          6.2. За всяко юридическо лице – собственик на куче – домашен любимец се въвеждат и обработват данни:

6.2.1. Наименование;

6.2.2. Булстат/ЕИК;

6.2.3. Адрес на регистрация;

6.2.4. Адрес на управление;

6.2.5. Управител (лице за контакти);

6.2.6. Номер на транспондера /чип или марка/ на животното.

          6.3. Към декларацията за притежаване на куче – домашен любимец се въвеждат данни, съгласно Приложение 1 от настоящата наредба и се прилага ксерокопие на съответната страница от паспорта за удостоверяване на обстоятелствата за освобождаване от такса „притежаване на куче“, съгласно изискванията на ЗВМД и ЗЗЖ.

(7) При промяна на адреса и на собствеността или  при смърт на кучето – домашен любимец, в срок от 7 дни след настъпване на събитието, собственикът е длъжен да уведоми ветеринарния лекар, извършил регистрацията на кучето, за пререгистрация или отписване от регистрите, както и да декларира това обстоятелство в отдел „БФ и МДТ” към Община Елхово.

(8) Мобилни групи извършват системни проверки за регистрацията на кучета – домашни любимци и други възложени им дейности, като информират ресорният зам.  кмет на Община Елхово.

(9) Ветеринарните лекари на територията на Община Елхово изпращат ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко новорегистрирано куче – домашен любимец до кмета на Общината или упълномощени от него длъжностни лица.

         Чл.5. Създаване на регистър с електронна база данни:

(1) Община Елхово може да ползва информацията от електронния регистър за кучетата на БАБХ, като създава и поддържа собствена база данни.

(2) Софтуерното поддържане и съхраняване на данните се осъществява от лица определени със заповед на Кмета на Община Елхово.

         Чл.6. (1) Заплащането на такса за притежаване на куче – домашен любимец се извършва съгласно Наредба №7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Елхово.

(2) От такса се освобождават стопаните  на :

1.  кучета на инвалиди;

2.служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

3.кучета, използвани за опитни цели;

4. кучета, използвани от български червен кръст

5.кастрирани кучета

6.ловни кучета

7.кучета с поставен микрочип – за първата година от тяхното регистриране при ветеринарен лекар.

(3) Обстоятелствата по ал.2 се удостоверяват с надлежни документи.

(4) Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за финансиране на мероприятия от „Програмата за овладяване на популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета на територията на община Елхово”.

         Чл.7. Кучета – домашни любимци се отглеждат при спазване на следните принципи:

(1) Всеки, който отглежда куче – домашен любимец или се грижи за такова е отговорен за неговото здравословно състояние и е длъжен да му осигурява условията, грижите и вниманието, съобразени с естествените му нужди, като:

1. Осигурява необходимото пространство, свобода за движение, естествена светлина, добра вентилация и обезопасяване от вредни газове и изпарения;

2. Предпазва от контакт с предмети и препарати, които могат да го наранят или да предизвикат отравяне на територията на дома;

3. Предоставя достатъчно количество храна, вода и свободен достъп до тях;

4. Използва подходящи съдове за хранене, поставени по начин, който не позволява замърсяването им;

5. Грижи се за него и не го изоставя, включително и неговото потомство;

6. Предприема всички мерки за предотвратяване на бягството му;

7.Отглежда кучето – домашен любимец при условия и начин, които не формират агресивно поведение;

8. Осигурява поведение на кучето – домашен любимец, безопасно за здравето и живота на други животни и на хората;

9. Осигурява ветеринарномедицинско обслужване:

9.1. при необходимост, поради нарушено здравословно състояние и нараняване;

9.2. за целите на профилактиката от опасни за хората и животните заболявания – ваксинация и обезпаразитяване, съгласно изискванията на ЗВМД;

10. Не допуска в непосредствена близост животни, притежаващи естествена или придобита нетърпимост едно към друго.

11. Не нарушава спокойствието и хигиенните условия на етажната собственост.

(2) В случай, че собственикът на кучето – домашен любимец не може да го отглежда по независещи от него причини, той го предава в приют, спасителен център или на нов собственик, който да го отглежда в съответствие с физиологичните и поведенческите му особености.

(3) Забранява се отглеждането на кучета – домашни любимци на:

–          открити тераси и балкони на жилищни сгради;

–          в общите и прилежащите територии на жилищните сгради;

–          в мазета на сгради.

(4) При отглеждане на кучета – домашни любимци в жилищни сгради, се осигурява площ, съгласно изискванията на чл.34 от Закона за защита на животните.

(5) Собственикът на куче – домашен любимец е длъжен да осигури безопасността на хората, преминаващи покрай неговото лично дворно пространство, като изгради ограда с достатъчна плътност и височина, непозволяваща контакт с кучето – домашен любимец.

          Чл.8. (1) При постъпване на сигнал с идентифициращи данни за подаващия сигнала, за наличие на случаи, посочени в чл.7 от настоящата наредба, се извършва проверка от сформираните мобилни групи.

(2) След извършване на проверката се съставя протокол и предписание до собственика със срок за отстраняване на констатираните нарушения.

          Чл.9. Когато собственикът не изпълни предписанията по чл. 8 от настоящата наредба, същият подлежи на санкции, предвидени в разпоредбите на тази наредба, ЗВМД и ЗЗЖ.

          Чл.10. Размножаване на кучета – домашни любимци.

(1) Собственикът на куче – домашен любимец е длъжен да избягва нежеланото му размножаване чрез осигуряването на:

1. изолация по време на размножителния период;

2. кастрация.

(2) В случаите, в които собствениците не са в състояние да отглеждат новородените или да ги представят на нови собственици, животните се настаняват в приют, а собственикът задължително кастрира своето куче – домашен любимец.

(3) Собствениците на кучета – домашни любимци, които ги използват за развъждане, ги регистрират на основание чл. 137 от ЗВМД.

 

ГЛАВА ТРЕТА

ПРИСЪСТВИЕ НА КУЧЕ –ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

Чл.11. На обществени места собственикът на куче – домашен любимец е длъжен:

1. Да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучето – домашен любимец, проявена на обществени места и не допуска ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.

2. Да не оставя кучето – домашен любимец без надзор и да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му.

3. Собственикът на кучето – домашен любимец взема мерки да не допуска животното само да напуска мястото на отглеждане, да навлиза в чужда собственост или на обществени места.

4. Да не допуска контакт на заразно болно и опасно куче – домашен любимец с други животни и хора.

5. Да не използва кучето – домашен любимец за комерсиални цели и бой с други кучета.

6. Да събере и изхвърли на подходящо място екскрементите на кучето – домашен любимец.

7. Да носи със себе си следните регистрационни документи на кучето – домашен любимец:

7.1. Ветеринарномедицински паспорт или копие от него;

7.2. Документ за платена такса за съответната или предходната година, или копие от него, ако кучето – домашен любимец не е освободено, съгласно чл. 175 от ЗВМД;

7.3.Собственикът е длъжен да предоставя документите на кучето – домашен любимец пред ветеринарните и/или общински власти при поискване.

           Чл.12. Забранява се присъствието и разхождането на кучета – домашни любимци:

1. На територията на детски градини, ясли и училища;

2. На територията на здравни заведения;

3. На територията на обособени детски и спортни площадки;

Това ограничение не се отнася за кучета асистенти (водачи на хора с увреждания) и служебните кучета на организациите на бюджетна издръжка.

           Чл.13. Собственикът на куче – домашен любимец е длъжен:

1. На обществени места да води кучето – домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5 м., а при кучета – домашни любимци над 10 кг. на неразтеглив повод до 1,5 м. или с намордник.

2. От намордник са освободени кучета – водачи на незрящи хора;

3. Поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета – домашни любимци, определени със заповед на кмета на Община Елхово;

            Чл.14. Родител, попечител или други лица, които полагат грижи за деца под 14 години, не трябва да го оставят без надзор при разхождане на куче – домашен любимец над 10 кг. на обществени места;

            Чл.15. Забранено е умишленото провокиране от собственици на кучета – домашни любимци, водещо животните до агресия или поведение, нарушаващо спокойствието и безопасността на други животни и хора по време на разходка или в жилищни сгради в режим на етажна собственост.

 

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

МЕРКИ  ПРИ АГРЕСИВНО ПОВЕДЕНИЕ ОТ СТРАНА НА КУЧЕ –ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

 

         Чл.16. (1) При регистриран подаден писмен сигнал за случай на нападение от куче – домашен любимец с известен собственик и/или адрес на отглеждане срещу човек или друго животно, се извършва проверка на място от представители на мобилната група по смисъла на § 1, т. 6 от допълнителните разпоредби на настоящата наредба, които процедират, съгласно изискванията на ЗВМД и ЗЗЖ;

(2) При нанесени от кучето – домашен любимец телесни повреди, проверяващите органи изготвят протокол.

  Чл.17. При подаден писмен сигнал за нападение и причинени телесни повреди от домашно куче с неизвестен собственик с/или неизвестен адрес на отглеждане, общинската администрация се обръща за съдействие за установяване на адреса и собственика към Районно управление  на Полицията.

 

ГЛАВА ПЕТА

ДЕЙСТВИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ, БЕЗНАДЗОРНИ И НЕРЕГИСТРИРАНИ КУЧЕТА

         Чл.18. Кметът на общината и кметовете на населените места организират мероприятията за изпълнение на „Програмата за овладяване на популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените  кучета на територията на община Елхово”.

         Чл.19. (1) Безстопанствените и безнадзорни кучета подлежат на залавяне от оторизирани от Кмета лица. Уловените кучета се настаняват в приют, регистриран по реда на ЗВМД.

(2) Дейностите по ограничаване на популацията на безстопанствените кучета се извършват съобразно приетата от Общински съвет „Програма за овладяване на популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета на територията на община Елхово”.

(3) Кметът на общината или оторизирани от него лица организират изпълнението на програмата по ал.2 и ежегодно внасят отчет за нейното изпълнение пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

(4) Ветеринарномедицинските манипулации на безстопанствените кучета се осъществяват в регистрирани подвижни или стационарни амбулатории, с които Община Елхово има сключен договор или от такива, с които организациите за защита на животните имат сключен договор.

(5) Организациите за защита на животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, могат да участват при изпълнението на програмите по ал. 1 и при прилагане на разпоредбите на настоящата наредба

        Чл.20. (1) Всички уловени безстопанствени кучета на територията на община Елхово подлежат на регистрация и маркировка.

        Чл.21. (1) Залавянето на безстопанствени животни се допуска по начин и при условия, които гарантират здравето им и с минимално страдание, от лица със специфична квалификация, инструктирани от ветеринарен лекар.

(2) Транспортирането до приюта на заловените кучета по ал. 1 се извършва със специално оборудвани и обозначени превозни средства с добра вентилация.

(3)Членовете на екипите за залавяне на безстопанствени животни трябва да са преминали курс за обучение за защита и хуманно отношение към животните.

(4)Екипите за залавяне на безстопанствени животни се ръководят и контролират от ветеринарен лекар.

(5) При залавянето на кучето се поставя нашийник с идентификационен номер, извършва се кастрация и ако животното не е агресивно се връща в обичайната му среда на обитание, в която е уловено или се настанява в приют.

         Чл.22. При извършване на мероприятията по залавяне на безстопанствените кучета се води дневник, който съдържа:

1. идентификационен номер на маркировката;

2. дата и място на залавяне;

3. индивидуални белези на животното;

          Чл.23. Не се допуска връщането на обработени безстопанствени кучетата в дворове на детски ясли и градини, училища, здравни заведения.

 

ГЛАВА ШЕСТА
АДМИНИСТРАТИВНО –НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

          Чл. 24. (1) Контролът  по спазване на настоящата наредба се възлага на определени със заповед на кмета на общината специалисти от общинската администрация, на кметове и кметски наместници на населени места.

(2) Неправителствени организации могат да съдействат на органите по чл.24, ал.1 от настоящата наредба при осъществяване на контролните им правомощия.

          Чл.25. (1) Контролните органи по чл. 24, ал. 1 от настоящата наредба извършват проверки по постъпили писмени молби, жалби и сигнали за нарушения на наредбата, подадени от държавни органи, физически и юридически лица, като анонимни сигнали не се проверяват.

(2)Контролните         органи:
           1. Установяват самоличността на собственика на животно – домашен любимец, със съдействието на полицията;

2. Имат право да извършват проверка след осигурен достъп от страна на собственика в недвижими имоти, в които се отглеждат животни или се предполага, че се отглеждат или третират животни-домашни любимци. В случаите на отказ от страна на собственика на имота проверката се извършва на основание на съдебно решение и съдействие на полицията.

(3) При констатиране на нарушения по тази наредба контролните органи по чл. 24, ал. 1:

1. Съставят констативни протоколи и дават предписания със срокове и отговорници за отстраняването им;

2. Съставят актове за установяване на административни нарушения.

(4) Въз основа на съставените актове за установени административни
нарушения се издават наказателни постановления от кмета на община Елхово и/или упълномощени от него длъжностни лица.

(5) Административно-наказателното производство се осъществява по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

          Чл.26. Санкции и глоби:

(1) Който наруши разпоредбите на чл.11, т.6 и т.7 от настоящата наредба, се наказва с глоба от 20 лв. до 100 лв., а при повторно нарушение по смисъла на т.10 от ДР на настоящата наредба се наказва с глоба от 100 лв. до 200 лв.

(2)Който наруши разпоредбите на чл.13, т.1 се наказва с глоба от 20 лв. до 50 лв., а при повторно нарушение се наказва с глоба от 50 лв. до 400 лв.

(3) В случай, че стопанинът допусне нежелано размножаване и не осигури кастрация на животното – домашен любимец, съгласно чл. 10, ал. 2 се наказва с глоба от  20 лв.  до 250 лв., а при повторно нарушение се наказва с глоба от 250 лв. до 500 лв.

(4) За констатирани нарушения на чл. 10, ал.3 от настоящата наредба нарушителя се наказва с глоба  от 20 лв. до 300 лв., а при повторно нарушение  се наказва с глоба от 300 лв. до 1 000 лв.

(5) В случай, че собственикът не осигури поставянето на микрочип на кучето -домашен любимец и не го регистрира, съгласно чл. 4, ал. 1, т. 3, т. 4 и т. 5 от настоящата наредба се наказва с глоба от 20 лв. до 50 лв. а при повторно нарушение се наказва с глоба от 50 лв. до 200 лв.

(6) При разхождане на куче – домашен любимец над 10 кг. на обществени места от лица под 14 г. без родител, попечител или други лица, които полагат грижи за него, или без придружител, пълнолетно /дееспособно/ лице, на отговорното за него лице се наказва с глоба от 20 лв. до 50 лв.

(7) Собственика на куче – домашен любимец, нанесло тежки телесни повреди по смисъла на чл.16, ал.2 от настоящата наредба се наказва с глоба от 1 000лв. до 2 000лв., освен ако за извършеното нарушение не се предвижда по-тежко наказание по друг нормативен акт, като кучето се отнема от собственика и се настанява в общински приют.

(8) Собственици на кучета – домашни любимци, нарушили разпоредбите на чл. 11, т. 5 и чл. 15 от настоящата наредба се наказват с глоба от 500 лв. до 1 500 лв.

(9) Наказанията по предходните алинеи се налагат, ако за извършеното нарушение не се предвижда по-тежко наказание по друг нормативен акт.

(10) За констатирани нарушения по настоящата наредба, с акт за административно нарушение различни от описаните в предходните алинеи, нарушителите се наказват с глоби от 20 лв. до 200 лв., а при повторно нарушение се наказват с глоба от 200 лв. до 500 лв.

        Чл.21. Глобите, събрани по реда на тази наредба постъпват в общинския бюджет и се използват   за:
1. Обособяване и благоустрояване на равномерно разпределени места, представляващи максимум 10% от зелената площ на района, определени със заповед на кмета на общината за разхождане на кучета – домашни любимци.
2. За мерки и дейности, насочени към овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Елхово.
3. За финансиране на общинския приют за кастрация, регистрация на осиновено куче, придобито от улицата, издаване на паспорт, ваксинация против „бяс”, третиране срещу вътрешни паразити и маркиране с микрочип на осиновените животни;

4. За финансиране на общински кастрационни програми и кампании;
5. За сключване на договори с частно практикуващи ветеринарни лекари за извършване на кастрации на безстопанствени кучета;

6. За изграждане на нови общински приюти и кастрационни центрове.

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

           §1. По смисъла на наредбата:

1. „животно – домашен любимец” е всяко куче, което се отглежда от домакинството или от интерес към животното;

2. „идентификация на животно” е еднозначното му характеризиране по данните от неговия микрочип, съответстващи на паспортните и регистрационните данни;

3. „безстопанствено животно” е всяко животно, което няма дом или се намира извън границите на дома на своя собственик и не е под прекия надзор на собственик, както и всяко животно-домашен любимец, гледано в незаградено пространство;

4. „кастрация” – отстраняване на яйчниците и матката на женските животни и тестисите на мъжките;

5. „блокиране на раждаемостта” – спиране популацията на кучета – домашни любимци и безстопанствените кучета;

6. „агресивни кучета” са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, които в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт; като кучето „не е агресивно“, ако е нападнало или хапало при самозащита, защита на стопанина или неговата собственост /респективно човека, под чийто контрол се намира в момента/;

7. „търговия с животни – домашни любимци” са всички сделки, извършвани системно със стопанска цел, включващи прехвърляне правото на собственост върху тези животни;

8. „приют за животни” е общински или частен обект, който разполага с подходящи условия, за да осигури на безстопанствени животни ветеринарномедицинско обслужване, грижи, подслон и намиране на нов собственик.

9. „мобилна група” – комисия, сформирана със заповед на кмета на общината, в която участват представители на общината, Областна дирекция по безопасност на храните, представител на неправителствена организация. Мобилната група извършва проверки за регистрацията на кучета – домашни любимци и на сигнали, относно нарушения изискванията на наредбата. Проверката може да се извърши при присъствие на половината от членовете на комисията.

10. „Повторно” е нарушението, извършено в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което на нарушителят е наложено наказание за същото по вид нарушение;

 

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

                1. Настоящата наредба се приема на основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 178 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) и чл.40 ал.5 от Закона за защита на животните.

               2. Изпълнението на наредбата се възлага на кмета на Община Елхово и на упълномощени от него лица.

               3. Собственици на кучета – домашни любимци трябва да поставят чип на кучето и да го декларират в районната данъчна служба, съгласно чл. 4, ал. 1, т. 4 и т. 5 от настоящата наредба в 6-месечен срок от влизане в сила на наредбата.

               4. За всички останали животни, без кучета, отглеждани като домашни любимци, задължително се спазват разпоредбите на Наредба № 39 от 01.12.2008 г. за условията за отглеждане на животни-домашни любимци, съобразени с техните физиологически и поведенчески особености, издадена от Министерство на земеделието и храните, обн. ДВ, бр. 1 от 06.01.2009 г. и Наредба № 41 от 10.12.2008 г. на Министерство на земеделието и храните, обн. ДВ, бр. 1 от 06.01.2009 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни.

               5. При деклариране на куче – домашен любимец в отдел “Бюджет, финанси, местни данъци и такси, на собственика се издава карта, която съдържа данните от подадената декларация, съгласно чл. 4, ал. 1, т. 5 и т. 6 от настоящата наредба.

               6. Механизмът на издаване на картите по т. 5 на Преходните и заключителните разпоредби на настоящата наредба да бъде разработен и утвърден от кмета на Община Елхово в едногодишен срок от влизане в сила на наредбата.

              7. При разхождане на куче – домашен любимец, собственикът е длъжен да носи в себе си картата по т.5 от преходните и заключителните разпоредби на наредбата, която замества ветеринарномедицинския паспорт и документа за платена годишна такса.

              8. Изискването за носене на документите от т. 7.1. до т. 7.3 на чл. 11 от настоящата наредба при разхождане на куче – домашен любимец на обществени места е задължително до влизане в сила на механизма за издаване на карти, съгласно т. 6 от преходните и заключителните разпоредби на настоящата наредба.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОбС-ЕЛХОВО

/Николай Тончев/