Предложение за допълнение на Наредба № 7 за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

ДО 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГР. ЕЛХОВО


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от

Петър Андреев Киров  – кмет на община Елхово

 

ОТНОСНО:Допълнение на Наредба № 7 за определянеи администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Настоящата докладна записка внасям на основание чл.21,ал.1, т.7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация поради заявеният интерес от физически и юридически лица да депонират битови отпадъци на „Депо за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово”, с.Добрич, община Елхово, което налага определянето и  приемането на такса, обезпечаваща разходите по депонирането на отпадъците.

Съгласно чл.3, ал.1 от Наредба №7 от 19 декември 2013г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, при извършване на дейност по обезвреждане на отпадъци чрез депониране всеки собственик на депо е длъжен да осигури пълния размер на средствата за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото съобразно инвестиционния проект и/или проекта за рекултивация на депото чрез обезпечение по чл. 60, ал. 1 ЗУО. Определените отчисления по чл. 60 от ЗУО за 2014г. е в размер на 0,018 лв/кг.

       Съгласно чл.3, ал.5 от същата наредба, всеки ползвател на депото при обезвреждане на отпадъци чрез депониране заплаща на собственика на депото направените разходи за осигуряване на обезпечението по ал. 1 на база на депонираните количества отпадъци от него.

Също така съгласно разпоредбите на чл. 64 от ЗУО за обезвреждане на отпадъци на регионални  или общински депа се правят отчисления в размер и по ред определен в Наредба №7 от 19 декември 2013г., като за 2014г. тази сума е в размер на 0,022 лв/кг. Целта на тези отчисления е да се намалят количествата на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване.

Въз основа на разработена анализна цена за 2014 г., включваща преките разходи за депонирането на 1кг отпадък, както и разходите за покриване на гореспоменатите обезпечения е определена цена в размер на 0,084 лв за килограм депониран отпадък от физически и юридически лица на „Депо за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово”, с.Добрич, община Елхово.

Предложението за допълнение на Наредба № 7 за определянеи администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово е публикувано на интернет-страницата на община Елхово на 09.04.2014 г.

Във връзка с гореизложеното предлагам на Общински съвет – Елхово да вземе следните

            

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Я:

             I. На основание чл.21 ал.1 т.7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Елхово приема допълнение в Наредба № 7 за определянеи администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово, както следва:

            1. Създава т. 64 в Приложение 1 цени на услуги, предоставяни от общината, които не са уредени с нормативни актове  със следния текст:

 

  по ред

Вид  услуга

Стойност /лв./

64

Такса за депониране на битови отпадъци от физически и юридически лица на „Депо за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово”, с.Добрич, община Елхово за 2014 г.

 

0,084 лв/кг.


II. На основание чл.37 ал.3 и чл.39 ал.1 т.4 и ал.2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет – Елхово да публикува направените промени във вестник „Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

    

ПЕТЪР КИРОВ
Кмет на община Елхово

Доклад

Решение № 63 от 17.07.2014 год. на Административен съд Ямбол