ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ- ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ГРАД ЕЛХОВО

СЪОБЩЕНИЕ:

 

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 30 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта на Правилник за устройството и дейността на център за   подкрепа за личностно развитие-общински детски комплекс, Елхово.

 

 

 

МОТИВИ

 

към проект на Правилник за устройството и дейността на Център за   подкрепа за личностно развитие-общински детски комплекс, Елхово.

 

Причини, които налагат приемането.

          От 01.08.2016 г. влезе в сила Закона за предучилищното и училищното образование. Съгласно , § 18, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование в 5-месечен срок от влизане в сила на ЗПУО е необходимо Общински съвет-Елхово да приеме  Правилник за устройството и дейността на център за   подкрепа за личностно развитие-общински детски комплекс, Елхово.

        Чрез него община Елхово регламентира начина на работа на центъра за   подкрепа за личностно развитие-общински детски комплекс, Елхово при спазване на принципите за:

  1. Свободен избор и доброволно участие на всички деца и ученици без разлика на пол, вероизповедание, етническа принадлежност, социално състояние и др.
  2. Равен достъп до извънучилищни дейности и приобщаване на всяко дете;
  3. Равнопоставеност и недопускане на дискриминация при приема ;
  4. Запазване и развитие на българската образователна традиция;
  5. Съхраняване на културното многообразие и приобщаване чрез българския език.

          Основната цел на правилника е осъществяване на държавната политика за осигуряване и предоставяне на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците на общинско ниво чрез организиране на дейности за развитие на индивидуалните им способности и дарования в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, придобиването на учения за лидерство и други.

– Изграждане на култура в организацията и самоорганизацията на децата и учениците;

– Разработване и участие в програми и проекти за активизиране на взаимодействието между детската градина/училището, семейството и социалната среда;

– Определяне на конкретни условия и реда за дейността на Център за подкрепа за личностно развитие-Общински детски комплекс Елхово, съобразно нормативните актове от по-висша степен.

Финансови и други средства, необходими за прилаганито на новата уредба

Предложеният проект не изисква допълнителни финансови средства .

            Очакваните резултати от прилагането на правилника са:

           Подобряване на организацията и провеждането на дейностите за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявите в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта и осигуряване на обща и допълнителна подкрепа на децата и учениците.

  Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

         Проектът на  Правилника не противоречи  на законодателството на Европейския съюз. Този проект е в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищно образование, в сила от 01.08.2016 г. Не противоречи и на други нормативни актове от по-висша степен, приети от законодателната и изпълнителната власт в Република България.