Историческо четене на тема „И ние сме дали нещо на България: фамилията Баламезови и поп Върбан”

IMG_4203 (512 x 342)На събитието бяха представени две много интересни презентации, които изобилстваха от факти и хронологична историческа информация.

Първата презентация бе представена от археологът и Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово Христо Христов, която бе посветена на Поп Върбан, който не е бил само свещеник, а и емблематична фигура за Елхово, защото той е бил политик и общественик със силна гражданска позиция, на който Елхово дължи по това време да бъде околия.

Самия Поп Върбан е бил описан и от известният български писател Йордан Йовков в творбата си „Земляци“: Свещеникът, който служеше – той е познатият на всички поп Върбан, който навсякъде следва полка с малкото си черно конче. Поп Върбан има сурово и енергично лице на фелдфебел и сега дори, под златните черковни одежди виждат се тежките му войнишки чизми.

Втората презентация водена от гл. уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово – Добринка Костова, бе на тема „Фамилия Баламезови – гордостта на Елхово, България и Европа“. Тя представи фамилия Баламезови от нейният родоначалник Михаил Баламез, който е родом от село Голям Дервент през 1828 година. Години по-късно той се е изселил в Бесарабия заедно с много негови съселяни. От там той започва една родолюбива и спомощвователна дейност. Неговите синове Тихон и Стефан Баламезови са били консули на България в няколко държави, а синът му Стефан Баламезов освен дипломат е бил е академик по конституционно право и ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ – София. Презентациите включваха много подробности и факти от живота на фамилия Баламезови.

В допълнение на презентациите учениците Андон Ченков и Пламен Върбанов, представиха дипломатическата униформа и официалния костюм  – фрак на Стефан Баламезов, които са оригинали на повече от 100 години. Самите костюми са част от фонда на Етнографско-археологически музей – Елхово.