ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС В ЕЛХОВО ОТЧЕТЕ ПРОЕКТ „НАКЪДЕ СЛЕД УРОЦИТЕ“

             На пресконференция в Елхово отчетоха резултатите от проект “Накъде след уроците”. Проектът на стойност над 13 хил.лв. е реализиран през учебната 2007/2008г.

            На пресконференция в Елхово отчетоха резултатите от проект “Накъде след уроците”. Проектът на стойност над 13 хил.лв. е реализиран през учебната 2007/2008г.

Пред ръководители и участници в мероприятията, с мултимедийна презентация бяха представени дейностите по проект на ОбДК Елхово. Проектът е спечелен по Националната програма на МОН 2007, Модул “Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност”.

С проекта екипът си постави за цел опознаване , съхраняване и популяризиране на фолклорното наследство и традиции в родния край, формиране на съзнателно позитивно отношение към системни спортни занимания, стимулиране интереса към природните дадености на Елховския край и приобщаване към дейностите на проекта деца роми и деца в неравностойно социално положение.

      В рамките на девет месеца са реализирани следните дейности: проектът е представен на елховската общественост с пресконференция, закупена е мултимедия и камера, проведена е вечер на тема “Фолклорното богатство на родния край”, на която е представена изготвената мултимедийна презентация  “Облеклото в Елховско през Х²Х и началото на ХХ век”, изработени са народни костюми и обувки, сценично са разработени три танца от Тракийска фолклорна област и са представени на концерти за празника на град Елхово и в Тополовград. Изготвена е рекламна дипляна за ДЮТС “Яница”. Организиран е двудневен пленер с участниците в школата по изобразително изкуство в двора на Етнографски музей, организирана е изложба от създадените творби. Проведени са масови спортни празници по случай 1 ноември-Ден на народните будители, 21 януари – освобождение на Елхово от османско робство, 3 март – национален празник, 17 май – Ден на българския спорт, както и двудневен поход с членовете на клуб “Млад турист” с маркиране на туристически маршрути и вековни дървета. Организирани са екологични излети за почистване на полски чешми и  поставяне на къщички за птици. Изготвена  е мултимедийна презентация  “История на туристическото движение в България и родния край”. Проектът е популяризиран чрез фотоизложба, фотоалбум и CD със снимки от дейностите по проекта, с дипляна за резултатите от проекта и редица  публикации в местни и регионални медии.

Дейностите са осъществени с деца и ученици от 6 до 19 г. възраст от ОУ”Св.св. Кирил и Методий”, ОУ”Св. П. Хилендарски”, Г”Св. Кл. Охридски”, ПГ”Стефан Караджа”, ПУИ “Н.Й.Вапцаров” и Център за рехабилитация и социална интеграция.

Екипът на проекта счита, че с проекта е формиран интерес към фолклорните традиции, изоразителното изкуство, загриженост към природните дадености на родния край, изградена е екологична култура и позитивно отношение към собственото здраве и физическо усъвършенстване. Предоляни са социалната изолация на деца в неравностойно социално положение, приобщено е елховското гражданство към идеите на проекта. Постигнат е образователен, опознавателен и възпитателен ефект върху подрастващите.