ФОТОВОЛТАИЧНИ СИСТЕМИ В ОБЩИНА ЕЛХОВО

       Нараства интересът към община Елхово за монтиране на фотоволтаични системи. Районът е с най-добро годишно слънцегреене, което също мотивира инвеститорите.

            Нараства интересът към община Елхово за монтиране на фотоволтаични системи. Районът е с най-добро годишно слънцегреене, което също мотивира инвеститорите.

            В община Елхово са постъпили молби за издаване на разрешение за изработване на ПУП за фотоволтаици в землищата на селата Маломирово, Добрич, Кирилово, Вълча поляна, Лесово, Гранитово и Елхово.

Със заповед на кмета на община Елхово са одобрени седем ПУП на УИНДПАУЪРБГ АД за поставяне на фотоволтаици. Съоръженията ще бъдат поставени в землището на с. Лесово като 5 от тях са в имоти с вятърни генератори. Одобрен е и ПУП за фотоволтаични системи в землището на с. Вълча поляна с възбожител “ЕКОПРО” ООД гр. Габрово.

Внесено е предложение за разглеждане и одобряване ПУП  на “ЗК – Консулт” ЕООД за инсталиране на два демонстрационни модула за фотоволтаично конвертиране на ел. Енергия в с. Кирилово.  Фотоволтаичната система ще бъде разположена на метална носеща конструкция върху земята. Обсъжда се и идеята да бъде разположено рекламно съоръжение от този характер в градинката пред църква “Св. Димитър”.

Фирма “Дели 99” инсталира в гр. Елхово първата фотоволтаична лампа, която се захранва изцяло от слънчева светлина. Фирмата е официален представител за България на турско-немски консорциум, който се занимава с изграждането на фотоволтаичните системи.

Редица фактори обуславят интереса към фотоволтаичните системи.

Енергията на слънцето практически е неограничена и напълно безплатна.

Фотоволтаиците могат да се разполагат практически навсякъде – къкто по фасадите и покривите на сгради, така и в дворовете и на открито на земеделски и горски терени. За разлика от вятърните генератори, системите за производство на соларно електричество могат да се инсталират и в урбанизирани територии. Фотоволтаиците отдават максималната си мощност през деня, а това е времето, в което консумацията на електроенергия е максимална. Това благоприятства и отпималната работа на системата. Фотоволтаичните системи не се нуждаят от постоянен оперативен персонал. Соларните паркове могат да се изграждат на етапи, защото фотоволтаиците са модулно разделени.

Системите преобразуват слънчената енергия в електрическа и зареждат специални акумулаторни батерии с оловен гел, които осигуряват стабилно и надеждно захранване през цялото денонощие на потребители без достъп до енергийната мрежа. Получената енергия може да се използва за битови и други уреди със стандартно напрежение от 220 V, така и за включване в енергийната мрежа срещу преференциално регламентирано заплащане от страна на електроразпределителните дружества чрез сключване на договор за изкупуване на ел. Енергията за следващите 12 години.

Трансформацията на естествената дневна светлина в електрически ток чрез соларни фотоволтаични модули е най-екологичният начин на преобразуване на слънчевата светлина в електричество. Затова такива проекти се субсидират приоритетно от Европейския съюз. Еврофондовете по различни програми осигуряват до около 50% субсидия за възобновяеми източници в индустриални предприятия и до 70% в селските райони.

Плюс на фотоволтаичните системи е техният дълъг срок на функциониране – минимум 25 години.