ОТКРИХА УНИКАЛНА КОЛЕСНИЦА КРАЙ ЕЛХОВСКОТО СЕЛО БОРИСОВО

Изцяло запазена антична колесница в автентичен вид откри за първи път у нас при разкопки на могила до с. Борисово, община Елхово, екипът на експедиция „Странджа“ под ръководството на археолога от НАИМ-БАН Даниела Агре. Каляската е от римския период на Тракия – от първата половина на II в. сл. Хр.

Изцяло запазена антична колесница в автентичен вид откри за първи път у нас при разкопки на могила до с. Борисово, община Елхово, екипът на експедиция „Странджа“ под ръководството на археолога от НАИМ-БАН Даниела Агре. Каляската е от римския период на Тракия – от първата половина на II в. сл. Хр.

„Това което през тази година предизвика нашата голяма радост потвърждава още веднъж, че който работи много в края на краищата има късмет – отриването на една уникална колесница, парадна четириколка, използвана от местен тракийски аристократ, предполага се, че е участвал като ръководител, като главнокомандващ на помощните войски в римската армия“, каза Даниела Агре. Откритието е направено в една непокътната от иманяри могила край Борисово. Това което е впечатляващото при направеното откритие е намирането на колесницата в автентичен вид – така както е използвана, единствено са махнати шините, за първи път са намерени спиците. Перфектно е запазена цялата органика, за съжаление обаче тя е желязна.

Получена е светкавична реакция от министъра на културата Стефан Данаилов и от БАН – академик Съботинов за отпускане на средства за началото на реставрацията и консервацията на място на този изключителен паметник. Съдбата му тепърва ще се решава дали ще бъде изложен на място или ще се търсят други варианти. Най-важното за сега, е че това откритие ще промени представите на археолозите за този вид антични коли. В съседната яма с колесницата са открити ездитните коне на този богат аристократ. Впечатление прави открития багажник към колесницата, който е бил пълен с антични стъклени съдове и един уникален огромен стъклен съд, който няма аналог до момента. Даниела Агре се надява на дъното да открият печат на производителя.

Предстои разкриването на гробовете на тракийския аристократ, предполага се че до него е погребана и съпругата. Открит и проучен е детски гроб с 8-9 месечно бебе, в гробчето като дар са оставяни стъклени съдове. Предстои да се проучи една огромна тризна – около 50 съда /тризна е място, където са трошени съдовете при погребалните и поменални практики/. При проучването на самия насип на могилата е установено, че на всеки етап върху самата могила са извършвани пак тризни, жертвали са се животни, имало е помени на 9 на 40 дена, нещо което е характерно и за сегашния наш бит.

Даниела Агре изрази задоволство от намесата на всички държавни структури. Екипа е впечатлен от честите посещения на кмета Петър Киров, от представители на общината. Директора на Етнографски музей Елхово Христо Христов, които е и зам. ръководител на експедицията, също присъства по време на разкопките.

Луксозната четириколка е с изключително късо шаси и кош, предназначена за един човек и багажник с луксозни трапезни съдове и стъклени бутилки, самият ярем е с много богата украса, а отпред е поставена фигура на пантера, ритуала е застъпен с убиването на куче, освен двата впрегатни коня. Това е първата открита колесница в България в такъв запазен античен вид. До сега са намирани шини и други железни части, но след посегателства на иманярите, допълни Веселин Игнатов.

Съдействие при разкопките е получено от много колеги на Даниела Агре – Веселин Игнатов, който е специалист в областта на проучване на антични коли, тя благодари изключително много на полицията в град Елхово, и лично на началника Георги Георгиев, който се е нагърбил да осигури 24 часова охрана на обекта. Ръководителят на екипа подчерта, че ще се опитат да осигурят необходимото гориво, дори и чрез спонсори.

Работата по обекта продължава, ще бъдат проучени още могили в Бояново, но кога точно не може да се каже, тъй като работата край Борисово протича с бавни темпове, всяка една информация и всеки един детайл трябва да бъде на мястото си консервиран и съхранен.