ВЕНЦИ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ

            Община Елхово организира церемония пред паметника на освободителите на Елхово от турска власт. Тържеството е част от програмата, посветена на 130 годишнината от паметната дата.

      Община Елхово организира церемония пред паметника на освободителите на Елхово от турска власт. Тържеството е част от програмата, посветена на 130 годишнината от паметната дата.

Венци на признателност поднесоха Общински съвет, кметът на община Елхово, общинската организация на СОСЗР, ОбС на БАС, РГС, ОбС на БСП,ОбКС на СДС,Общинското ръководство на БНС “Народин съюз”, Общински комитет на ВМРО, Политическо движение “Социалдемократи” и БЗНС “Ал. Стамболийски”, ОбР на ПП  ГЕРБ, Сдружение Детски имладежки парламент, Клуб на пенсионерите, Г “Св. Кл. Охридски”, ПГ”Ст. Караджа”, ОУ”Св. П. Хилендарски”, ОУ”Св.св. Кирил и Методий”.

            За паметния ден от историята на града от 21 януари 1878г разказа  директорът на Специализиран етнографски музей Христо Христов.

            Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей близо две десетилетия  преди тогавашната столица Търново.

            Борбата против поробителите  за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С подчертана любов и признателност населението от Елховския край  споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.

            През пролетта на 1877 година Русия обявила война на Османската империя. Не малко героични опълченция по време на войната дал и Елховския край. Когато през лятото на 1877г. войските на генерал Гурко достигнали до Стара Загора, нашият край бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски.Тогава елховци се отеглили в близката кория, на около 1 км от града, откъдето пазели с пушки в ръка отстъпващите турци да не ограбят и опожарят града. На  ново разорение бил подложен Елховския край в началото на 1878г.  след навлизането на руската армия в Тракия, когато  намиращата се в Елхово 40 хилядна армия на Мехмед паша панически побягнала на юг.

            След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на р.Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила град Елхово.