ПРОБЛЕМИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПРИ РОМСКИТЕ ДЕЦА

          На кръгла маса в Елхово разискваха проблемите на образованието при ромските деца и възможностите за преодоляването им. Форумът се организира като част от дейностите по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проектът се финансира по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

          На кръгла маса в Елхово разискваха проблемите на образованието при ромските деца и възможностите за преодоляването им. Форумът се организира като част от дейностите по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проектът се финансира по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

В работата на срещата участваха г-н Христо Петев – председател на ПК по здравеопазване, социални дейности, образование, култура, спорт и вероизповедания към ОбС Елхово, г-н Христо Христов – зам. кмет на община Елхово, кметовете на селата Изгрев, Мелница, Гранитово, Лесово и Кирилово, представител на Дирекция “Социално подпомагане”, отдел “Закрила на детето”, директорите на общинските основни училища и детски заведения, учители, родители.

Кметът на община Елхово г-н Петър Киров приветства участниците и откри срещата. През 2008г. за подобряване на материално-техническата база в общинските училища и детски градини са усвоени близо 1млн.лв. и тези средства представляват най-висок относителен дял от общинския бюджет, каза г-н Киров и в същото време това не е достатъчно, изрази убедеността си  Кмета, тъй като децата трябва да бъдат участници в учебен процес, който отговаря на съвременните изисквания и представи на обществото. Всички участници в този процес – деца, учители, родители, общество трябва да обединим усилията си за да постигнем желаните резултати и проекта на община Елхово е крачка в тази посока, подчерта кмета на Елхово.

По време на кръглата маса Даниела Никова, член на екипа на проекта, представи целите на проекта, извършените и предстоящи дейности, финансиращия орган. С Общинската програма за изпълнение на Стратегията  за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН запозна присъстващите Жана Ангелова – гл. експерт “Образование”. Голяма част от дейностите, заложени в Плана за изпълнение на Програмата се изпълняват по проекти на елховски училища и детски заведения, финансирани от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Добър резултат от общата работа е намалелия с 1 % брой отпаднали ученици през учебната 2007/2008 в сравнение с предходната учебна година.

В хода на дискусията за образованието на ромските деца се идентифицираха проблеми и набелязаха възможности за решаването им. Присъстващите се обединиха около мнението, че най-честите причини за проблемите в образованието на този етнос са недостатъчното владеене на български език, липсата на мотивация за по-високо образование, ранните бракове и др. Като възможности за решаването им  аудиторията посочи провеждане на индивидуална работа с децата-роми, работа с родителите, интеграция в обществото, взаимно опознаване, взаимно доверие и отговорност и др.

Работата на кръглата маса завърши с избор на Комисия за образователна интеграция в община Елхово. Комисията се председателства от кмета на община Елхово г-н Петър Киров, в състава й влизат общински съветници, директори на училища и детски градини, родители от ромски произход.

Проектът на община Елхово «Образование за всички път към по-добро бъдеще” цели да се създадат по-добри условия за интеркултурно образование, да се съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово. Предвидено е дейностите да се реализират в продължение на 12 месеца. В двете основни училища работят 16 групи за свободно избираема подготовка по български език и литература и информационни технологии, в които са обхванати деца от ромски произход от 1 до 8 клас, провежда се индивидуална работа с деца в детските градини, невладеещи достатъчно добре български език. Закупуват се материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик. Предстои да се проведат седмици на толерантността, да се  организират еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Кабиле и Ямбол и др.