ЕФЕКТИВНА ДЕЙНОСТ НА КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ

        Комисията за образователна интеграция в Елхово провери работата на групите, създадени по проект “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проверени са 16 групи в двете основни училища в града.

        Комисията за образователна интеграция в Елхово провери работата на групите, създадени по проект “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проверени са 16 групи в двете основни училища в града.

             Резултатите от проверката показват, че занятията се водят редовно, по предверителен график. Няма безпричинно отсъстващи ученици. Спазват се предварително одобрените учебни програми. За пътуващите ученици от селата Изгрев, Пчела, Маломирово, Трънково и Кирилово  е осигурен транспорт. Според учителите работата в групите е ефективна, осигурените учебни помагала са достатъчни.

От допълнителни образователни услуги се възползват над 270 ученика от 1-8 клас, от ромски произход от община Елхово. Те са участници в сформираните групи по български език и литература и информационни технологии. Групите работят от м. декември 2008г. С ромските деца работят над 20 педагози, които са преминали обучение за работа в мултикултурна среда.

В Комисията за образователна интеграция са представени учители, родители, община Елхово, Ромски независим съюз “Бъдеще”, НПО и институции. Тя се председателства от кмета на община Елхово г-н Петър Киров.Комисията има за задача да следи за изпълнението на Общинската програма за изпълнение на Стратегията  за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН, да събира данни за децата и учениците от малцинствените общности, да следи за посещаемостта на учебните занятия и др. На съвместни заседания с членовете на екипа на проекта ще се извършва анализ на настъпилите промени, ще приемат предложения за нови инициативи и др. Работата на комисията се ръководи от секретар, който  води и протоколите от заседанията и  поддържа базата данни.

 “Образование за всички-път към по-добро бъдеще” е проект на община Елхово на стойност 100 хил.лв., финансиран по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”. Проектът се изпълнява от м. октовмри 2008г. и ще продължи до края на 2009г. Предстои да се проведат седмици на толерантността, да се  организират еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Кабиле и Ямбол и др.