АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ОБЩИНА ЕЛХОВО

       Бюджетът на община Елхово е намален с 250 000 лв. в резултат на актуализацията на държавния бюджет, приета от правителството. За компенсиране на средствата се въвеждат строги мерки в дейността на общинска администрация и кметствата по населени места.

          Бюджетът на община Елхово е намален с 250 000 лв. в резултат на актуализацията на държавния бюджет, приета от правителството. За компенсиране на средствата се въвеждат строги мерки в дейността на общинска администрация и кметствата по населени места. Няма да се преминава към намалено работно време и съкращаване на служители, категоричен е кметът на община Елхово г-н Петър Киров.

            Правителството намали предоставяните на общините субсидии и трансфери за финансиране на държавните и местните дейности. Намалението за  община Елхово е в общ размер на 250 хил.лв. – в това число за държавни дейности 115 хил.лв., за местни дейности 84 хил.лв., за основен ремонт на четвъртокласната пътна мрежа – 28 хил.лв., за капиталови разходи – 19 хил.лв. и за зимно поддържане -2 хил.лв. Намалени са средствата за заплати на общинска администрация, както и за издръжката на културните институти – музей и читалища.

По разпореждане на кмета на община Елхово г-н Петър Киров са въведени строги мерки за компенсиране на недостига, които се отнасят до намаляване на разходите и повишаване на събираемостта на местните приходи. Ограничени са лимитите на стационарните телефони, въведен е строг контрол на изразходване на строителни, канцеларски и други материали. Стриктно се спазват разходните норми на гориво по автомобили. Ограничени са разходите за обучения и командировки на служителите. Прецизира се пътуването до областния център. Строго се спазва графика за продължителността на уличното осветление в града и селата според продължителността на деня и нуждите на жителите на общината. Преустановено е организирането на конкурси и назначавено на лица на свободните длъжностни места.

Предприети са мерки по повишаване събираемостта на местните данъчни и неданъчни приходи.

Антикиризните мерки са задължителни и за второстепенните разпоредители с бюджетни кредити.

Ежемесечно се анализират извършените разходи и при необходимост мерките ще се актуализират.