Проведоха се тренинги по проекта „Да си подадем ръка”


 През месец януари в община Елхово стартира  проект „Да си подадем ръка”, финансиран от ЦОИДУЕМ и РОФ .Дейностите се изпълняват в ЦДГ ”Надежда „  град Елхово и филиалните групи в селата Маломирово и Бояново.  


 

През месец януари в община Елхово стартира  проект „Да си подадем ръка”, финансиран от ЦОИДУЕМ и РОФ. Дейностите се изпълняват в ЦДГ ”Надежда „  град Елхово и филиалните групи в селата Маломирово и Бояново.  Проекта си постави амбициозните задачи:

– Намаляване на социалната изолация на децата от ромски произход и техните семейства, посещаващи двете подготвителни групи в ЦДГ ”Надежда” и филиалните групи в селата Бояново и Маломирово, чрез разнообразни форми на работа и дейности, пътувания, тренинги, детски изяви.

– Постигане по-добро владеене на български език, като предпоставка за успешен учебен процес и задълбочаване познанията на децата за околния свят и повишаване на тяхната информираност за професии, институции.

– Овладяване на социално ориентирани норми на поведение и взаимоотношения, чрез изграждане и обогатяване на центрове за дейност.

– Опознаване на различни култури и национални ценности, възпитаване на родолюбие, толерантност, сътрудничество и   самоуважение между децата от различните етноси. Изграждане на центрове за популяризиране на ромската култура.

– Подобряване капацитета  на педагогическия персонал за работа по социализиране на деца от друг етнос.

– Мотивиране на родителите за успешна интеграция на ромските деца.

През месец март се проведоха родителски срещи – тренинги в ЦДГ”Надежда” и филиалите в селата Маломирово и Бояново. Директорката на детската градина Мария Какърова откри срещите и припомни на присъстващите целите и дейностите на проект „Да си подадем ръка”. Медиаторите –  учителките Стойка Шидерова и Пенка Стоянова бяха подготвили интересни и занимателни игри и казуси, които накараха родителите да споделят, да се вълнуват и преживяват,накараха ги да се чувстват значими, да повярват, че от тях зависи бъдещето на децата им,да повярват в добрите намерения и загрижеността на персонала в детската градина за техните деца . Всяко дете носи своята индивидуалност и това го прави уникално. Всяко има своите дарования и таланти и родители и учители заедно ги откриват и развиват. Семействата са първите възпитатели на децата и това ги прави отговорни и ангажирани с развитието на децата, с подготовката им за училище и успешната им социализация. А в сътрудничество с детската градина постигнатите резултати ще бъдат повече. Родителите споделяха тревогите си от предстоящото постъпване на децата в училище, избор на учебно заведение и пътуване до града. Изказаха се благодарности за променената и подобрена среда в детската занималня с изпълнение на проектните дейности. Филиалните групи придобиха модерен и обновен вид, което привлича децата и родителите. Учителите използваха случая за да покажат закупените масички и столове през м.февруари със средства от проекта, а така също родителите имаха възможност да разгледат и другите придобивки по проекта : разнообразието от книжки и играчки в оборудваната „Заемна”, центровете на ромската култура ,показващи богатството и разнообразието на традиции и обичаи, носии, легенди и предания, начин на отбелязване на празници, видове ястия характеризиращи ромската култура,различието й в отделните села на Община Елхово, оборудваните   центрове за дейност по образователните програми – „Ограмотяване”, „Математика”, „Строителни блокчета”, „Наука”, „Семейство”, „Готварство”, „Манипулативни игри”, „Пясък и вода”, „Изобразителна дейност”.

Притесненията напуснаха хората след тренинга, по време на почерпката разговорите продължиха в неформална обстановка .  Всички разговаряха за проблемите си и общите грижи по отглеждане и възпитание на децата и това ги правеше близки. Овладяването на български език, повишаване информираността на децата и семействата им за опознаване на социалния свят, ще доведат до успешна социализация и адаптация към училищната среда през есента. Общите усилия ще гарантират бъдеща квалификация и реализация на децата.

            Тренингите постигнаха своите цели – да изградят взаимно доверие между семействата и колектива на градината. Всички бяха категорични ,че като”…… си подадем ръка„ ще постигнем повече за по-доброто бъдеще на децата.