ФОЛКЛОРНОТО БОГАТСТВО НА ЕЛХОВСКИЯ КРАЙ

          Фолклорното богатство на Елховския край представиха в Общински детски комплекс Елхово. Непреходността на магията, наречена “фолклор” бе представена чрез мултимедийна презентация на тема “Облекло в Елховско Х²Х-ХХв.”, изпълнение на народни песни и танци.

           Фолклорното богатство на Елховския край представиха в Общински детски комплекс Елхово. Непреходността на магията, наречена “фолклор” бе представена чрез мултимедийна презентация на тема “Облекло в Елховско Х²Х-ХХв.”, изпълнение на народни песни и танци. Деца от школата по изобразително изкуство рисуваха предоставените от Етнографския музей традиционна елховска носия и кукерска маса. Мероприятието е част от дейностите по проект на ОбДК “Накъде след уроците”, финансиран по програма на МОН, модул “Развитие на извънкласната и извънучилищна дейност”.

            В залата на извънучилищното заведение се събраха ученици от детско-юношеския фолклорен танцов състав “Яница”, школата по изобразително изкуство, групата за народни песни, учители, родители, партньори по  проекта, съмишленици и приятели. На тяхното внимание беше предоставена информация за фолклорното богатство на Елховския край в различните му измерения. За “огинната” и “собинна къща” на нашите баби и дядовци научиха присъстващите. С мултмедийна презентация, изработена по проекта, бе представена красотата и разнообразието на женските, мъжки и детски дрехи в Елховско през Х²Х и  началото на ХХ век. Присъставщите чуха предания, пословици и отговаряха на гатанки. Чрез изявите на елховски групи бяха представени едни от най-популярните и все още тачени обичаи в Елховския край – Кукерските игри. Изпълненията на деца от  групата за народни песни към ОбДК убеди присъстващите в песенното богатство на района, разположен в Долна Тунджа, между Странджа и Сакар. Разнообразието на движения и ритъм в народните танци доказаха танците на възпитаниците на Детско-юношеския танцов състав “Яница”. За времето, през което бе представено фолклорното наследство на Елховско, деца от школата по изобразително изкуство, сформирана по проекта, демонстрираха своите умения и нарисуваха традиционна за  района женска носия и кукерска маска.

            За “урокът по родолюбие” се погрижиха Цветанка Христова – учител в ОбДК, партньорите от Етнографски музей Елхово, Мира Попова и  Елена Андонова.