„СВЕКЪРВА“ НА ЕЛХОВСКА СЦЕНА

         Общински театър към читалище “Развитие” и тази година зарадва местната театрална публика с една интересна интерпретация на комедията “Свекърва” от Антон Страшимиров. Режисьор на постановката е дългогодишната самодейка Ивана Кърева.

         Общински театър към читалище “Развитие” и тази година зарадва местната театрална публика с една интересна интерпретация на комедията “Свекърва” от Антон Страшимиров. Режисьор на постановката е дългогодишната самодейка Ивана Кърева.

            Сюжетът на пиесата е интересен и добре разработен. В интимния семеен мир авторитетът на българската майка е по-голям от този на бащата- и то еднакво спрямо мъжката и женската челяд. Силата на този авторитет продължава и след като синовете се задомят. Нещо повече старата майка простира своята власт и върху доведената снаха. И се получава трагично състояние, изразено от общ повик в българския бит „Пази, боже, от свекърва”. Тази изключителна странност на нашето битие  не е позната в живота на никой друг европейски народ. В образа на  старата Костанда са изнесени противоположните качества на свекървата, изразили се в лоши и несправедливи отношения спрямо снахата – кротката и търпелива Дечка. В „Свекърва” зрителят се натъква на здрав комизъм и интересно комично действие, чуждо на нагласени случайности. Извън тия случайности е даден и образът на Велчо, син на свекървата, образ с пълно комично осветление и ясно очертана характеристика, които засилват комичното впечатление. Наред с битовото в комедията се преплитат силите на доброто и злото, реалността и мистиката, за да се достигне до обощението за нравите в нашето общество.

За изкушените зрители на Мелпомена  изборът на тази творба от постановчика Ивана Кърева е изненада. Творческото единение на режисьора и привлечените за ролите актьори –самодейци, позволява да се преодолее обичайното очакване от пиесата на Страшимиров. Модерната трактовка на комедията, горещото присъствие на танцова формация „Метеор„ в сюжетното действие  провокират интереса на театралната публика. Екипът  успява да доведе до зрителя дълбоките пластове на комедията чрез успешната игра на самодейците Вела  Попова, Цветан Маринов, Христина Костадинова, Мария Кичукова, Мария Иванова, Петър Бързулов, Мария Куртева и Георги Попов.

Елховската публика напусна театралната зала обнадеждена от съхраненото чувство за  нравственост и любов към хората.