Членовете на СИК-ове преминаха обучение по повод референдума на 27 януари

IMG_6948На 23 януари в салона на Читалище Развитие се проведе обучение на членовете на секционните избирателни комисии от представителите на Районната избирателна комисия – Ямбол във връзка с провеждането на Национален референдум на 27 януари.

Председателите и секретарите на СИК-овете получиха Методически указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Изборния кодекс за районните и секционните избирателни комисии.

Г-жа Димитрова секретар на община Елхово даде указания относно организационно-техническата подготовка на референдума за получаването на книжата, протоколите, както и транспортната схема за доставка на материалите в предходния ден.

На провелата се среща гл. инспектор Шахпазов разясни ролята на осигурената охрана за нормалното провеждане на референдума, както и съответните документи (протоколи), който трябва се попълнят и подпечатат. Той разясни на присъстващите мерките, които трябва да се вземат за обезопасяване на секциите.

Изборният ден на 27 януари започва в 06.00 часа и приключва в 19.00 часа. Гражданите могат да гласуват с лични карти или зелени паспорти.

Г-жа Каяли председател на РИК-Ямбол даде подробни разяснения относно подготовката и организацията на 26 януари и в изборния 27 януари. Тя подчерта, че новото изискване при провеждането на референдума е, че председателя, секретаря и по един член на СИК от различни политически партии представят всички материали в РИК-Ямбол и едва тогава в община Елхово предават торбите с книжата опаковани съгласно с Решение № 103-НР на ЦИК.

Гласоподавателите ще получат от СИК по една бюлетина и един плик. В кабината за гласуване гласоподавателят гласува, като изписва само и единствено знака “X” с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с избрания отговор; поставя бюлетината в плика; затваря го добре, излиза от кабината и пуска плика в урната.

Невалидни са бюлетини, при които:

– знакът “X” не е изписан с химикал, пишещ със син цвят;

– бюлетината е зачертана изцяло или не е зачертан отговор (празна бюлетина) или са зачертани и двата отговора;

– в плика има поставени други предмети освен бюлетината;

– върху бюлетината има отбелязани други знаци или символи;

– бюлетината е намерена в урната без плик.