ОПТИМИЗИРАТ УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА В ОБЩИНА ЕЛХОВО

         Общински съвет Елхово прие мрежата от общински училища, детски заведения и обслужващи звена за учебната 2008 / 2009г. Тя включва една гимназия, четири основни училища, едно обединено детско заведение, пет целодневни детски градини, един общински детски комплекс. В новата учебна година няма да отворят врати училищата в селата Лесово и Маломирово.

         Общински съвет Елхово прие мрежата от общински училища, детски заведения и обслужващи звена за учебната 2008 / 2009г. Тя включва една гимназия, четири основни училища, едно обединено детско заведение, пет целодневни детски градини, един общински детски комплекс. В новата учебна година няма да отворят врати училищата в селата Лесово и Маломирово.

            През тази учебна година в училищата в община Елхово обхващат 1 488 ученика. От тях 251 ученика в четири училища в селата Маломирово, Бояново, Гранитово и Лесово. Средната пълняемост на паралелките е 20 ученика, за училищата в селата -14. Ежедневно пътуващите ученици  са 234. Най-много -162 ученика пътуват за ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Елхово, 19 за ОУ”Х. Димитър” с. Гранитово, 18 за ОУ”В. Левски” с. Маломирово, 13 за ОУ”Св. П. Хилендарски”, 3 за ОУ”Хр. Ботев” с. Лесово и другите се разпределят по останалите училища. Учениците се извозват по транспортната схема на общината и с 2 собствени автобуса.

            Целодневните детски заведения в общината посещават 374 деца. В целодневните детски градини в селата Маломирово, Бояново, Гранитово и Лесово са записани 71 деца. Към три основни училища има разкрити полудневни подготвителни групи и групи за деца от 3-6 годишна възраст. Една от тях е към  училището в с. Гранитово със седалище с. Мелница.

            В община Елхово функционира и Общински детски комплекс с 23 постоянни и 3 временни групи.

            Няколко фактора се оказаха решаващи при определяне на мрежата от училища за следващата учебна година. Това са Наредба 7, която регламентира минималния и максималния брой ученици и деца в паралелките и механизма на сформирането им,  въвеждането на системата на делегираните бюджети в образованието, реформите заложени в Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и  подготовка предвиждащи придобиване на основно образование след седми клас и не на последно място раждаемостта по населени места. Наредба 7 определя минимален  брой ученици в паралелка за ²-²V клас 16  и за V-V²²²клас -18. Изключения от този брой се допускат в защитените училища, когато броят на учениците в паралелка от ² до Х²² клас е не по-малко от 10 и при сформиране на слети паралелки  с не по-малко от 10 ученици от два класа. Наредбата допуска тези изключения при условие, че са осигурени допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес, определени като разликата между норматива за минимален брой  и действителния брой се умножи по съответния единен разходен стандарт. Директорите на основните училища в селата Гранитово, Лесово, Маломирово и Бояново имат писмени предложения за функционирането им през новата учебна година, като всички паралелки ще са слети. Освен това те предлагат и промени в щата си, които касаят съкращаване на учители и възпитатели поради изтичане на договора и по необходимост, както и съкращаване на непедагогически персонал.

            През учебната 2008/2009г. се очаква броя на учениците да нарасне на 1 524. От тях 69 в училището в с. Гранитово, 68 в с.Бояново и  57 и 55 ученика съответно за селата Лесово и Маломирово. Размерът на допълнителните средства за тези училища е както следва: с. Гранитово – 4 420лв., с. Бояново – 3 315, с. Маломирово – 14 365 и с. Лесово – 13 260. Това са средствата, които община Елхово трябва задължително да осигури по законовата разпоредба, но те далеч не са достатъчни за нормалното функциониране на училищата. Независимо от предложенията на община Елхово, за защитено училище ще бъде определено училището в с. Гранитово. Отчитайки всички тези обстоятелства, общинските съветници взеха решение да закрият основните училища в селата Маломирово и Лесово. Няма да бъде разкрита и полудневната детска група към училището в с. Гранитово със седалище с. Мелница.