Избраха местоположението на площадката за изграждане на новата пречиствателна станция в Елхово

img_1333[1]На 12 септември 2012 година с пресконференция на Община Елхово по повод проект „Проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на вик мрежата в град Елхово“, бе дадено началото на реализацията на най-мащабния проект в община Елхово, който се е извършвал последните няколко десетилетия.

На 15 януари в голямата зала на община Елхово се проведе заседание на Общински експертен съвет по устройство на територията при община Елхово, което бе с начален час 13:30.

На него представители на дружеството „Делфин проект Екотехника“ ООД, които спечелиха обществената поръчка за прединвестиционно проучване на бъдещата пречиствателна станция, представиха различни разработки на варианти за избор на площадка на бъдещата пречиствателна станция за отпадни води, която ще се изгради на река Тунджа край град Елхово.

Представени бяха три варианта за избор на площадки, като и за трита варианта бяха представени положителните и отрицателните аргументи при всяка една от трите възможни варианти. Първите два бяха с площ на площадките от по 22 и 20 декара, а третият вариант бе с площадка с обща площ 52 декара. В презентацията на „Делфин проект Екотехника“ бяха представени и сумите за изграждането на тези площадки.

След консултации и разисквания Общински експертен съвет по устройство на територията при община Елхово избра първи вариант за площадка, тъй като този вариант е най-близо до урбанизираната част на град Елхово, което ще улесни достъпа на ВиК мрежата в града, а и този вариант бе с най-добра цена – 722 хил. лева.

Избраният имот за избор на площадка е общински и се намира в непосредствена близост до бившите кравеферми около река Тунджа в град Елхово (Стария път за Тополовград).

За период от 36 месеца Община Елхово е изправена пред предизвикателството да усвои 18 093 346 лв. за извършване на предпроектни проучвания, изготвяне на идейни проекти, изпълнение на строително – ремонтни дейности. Проектът ще се реализира на два етапа: подготовка на инвестиционен проект и изпълнението на строително – монтажни дейности чрез инженеринг.

По план до 2014 година трябва да бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, с което ще се постигнат изискванията на европейското и българското законодателство. Предвидено е изграждане на нов довеждащ колектор и нов главен канализационен колектор. Предстои рехабилитацията на близо 2000 м второстепенна канализационна мрежа и 330 м водопроводна мрежа. В индустриалната зона на Елхово ще бъде изградена близо 1000 м нова ВиК мрежа.

Финансовата рамка на проекта е осигурена от Кохезионния фонд на Европейския съюз в размер на 80% и национално съфинансиране от 20%.