В Елхово тържествено бе отбелязан 3-ти март

9Пред паметника на Незнайния войн в Елхово днес тържествено бе отбелязан Националният празник на Република България – 3 март.Тържеството започна с танц на на децата от Общински детски комплекс Елхово с ръководител Цветанка Христова.

По идея на ръководството на Читалище „Развитие“ – Елхово, възпитаничките на Гимназия „Св. Климен Охридски“ – Елхово, Каролина Никова, Янка Петрова, Мария Никова, Виктория Чапкънова и Нина Йонкова рецитираха патриотични стихове пред събралите се жители и гости на град Елхово на церемонията по тържествено поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

Трети март ! Големият ден на България! Ден – символ на безсмъртието на Българския народ!”. С тези думи водещата Ивана Кърева, официално откри церемонията по тържествено поднасяне на венци и цветя и панихида за загиналите за свободата. Стотици жители и гости на град Елхово почетоха 135-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Кметът на Община Елхово прoизнесе поздравително слово, с което се обърна към жителите на общината, а иконом Николай Клюнков и свещеник Николай Станчев отслужиха панихида в памет на загиналите за свободата на България герои.

Представители на различни институции, партии, сдружения, училища, детски градини и граждани, поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в град Елхово. Венци поднесоха Общински съвет Елхово, Кмет на община Елхово, депутат от 41-то Народно събрание г-жа Мария Петрова-Минчева, Районно управление на полицията Елхово, Регионална дирекция гранична полиция Елхово, Общинско ръководство на политическа партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), Общински съвет на Българска социалистическа партия (БСП) , Общинско ръководство на политическо движение Социалдемократи, Общинска земеделска дружба на Земеделски народен съюз, Общински комитет на политическа партия Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство (ВМРО-НИЕ), Общински съвет на Български антифашистки съюз, Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общински съвет на Съюза на демократичните сили (СДС), Читалище „Развитие“ – Елхово, Градски клуб на пенсионера Елхово, Общински клуб на хората с увреждания – Елхово, Гимназия “Св.Климент Охридски” – Елхово, Професионална гимназия “Стефан Караджа” Елхово, Основно училище “Св.св.Кирил и Методий” – Елхово, Основно училище “Св.Паисий Хилендарски” Елхово, както и цветя от децата на ЦДГ „Надежда” – Елхово.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички знайни и незнайни загинали, дали своя живот за свободата на България.

Минути след завършването на тържествената церемония по поднасяне на венци, започна и междуучилищна лекоатлетическа щафета, която бе организирана по повод Националния празник на България – 3 март.

Възрастовите групи на участниците бяха три, като за всеки победител и завършил на второ място от различните възрастови групи имаше предвидени красиви статуетки осигурени от организаторите на това състезание – община Елхово. За всички участници в междуучилищната щафета имаше тениски, които бяха връчени след края на състезанията.

Първият стартове бяха дадени в 11.30 часа, а маршрута, по който бягаха децата бе в района на централна градска част, а самия финал на площада пред сградата на община Елхово.

Кметът на община Елхово г-н Петър Киров връчи наградите на първенците в състезанието. За всички участници имаше награди тениски и шоколад осигурени от организаторите на това състезание в лицето на Община Елхово.