За трета поредна година се проведе Общински кукерски празник в с.Бояново

img_5303[1]Всеки народ има своите традиции и обреди, сътворявани от хората и завещани на идните поколения. Своето живо наследство има и България. Един от най-ярките, най-типичните и интересни моменти в традиционната българска култура са кукерските игри, които се провеждат през сирна неделя.

В село Бояново днес се проведоха третите Oбщински кукерски празник организиран от община Елхово и кметство на село Бояново. Организирането на тези игри е с цел да покаже традициите и обичаите, свързани със зимните и пролетни празници на кукерските игри, и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение.

Гости на празненството бяха кметът на община Елхово – г-н Петър Киров, Депутат от 41-то Нардно събрание г-жа Мария Петрова-Минчева, Председателя на общински съвет Елхово – Николай Тончев, инж. Христо Петев – Председател на постоянната комисия по социална политика и обществени дейности, кметът на село Бояново Кръстю Драганов и др.

Общо осем групи взеха участие в този празничен ден са село Бояново. Това бяха кукерските групи от селата Чарган, Гранитово, Маломир, Търнава, Маломирово, Челник, Бояново и град Стралджа. Разбираемо домакините от село Бояново, не участваха в конкурсната надпревара.

Кукерските групи бяха оценявани от жури в състав: Христо Христов – Директор на в Етнографско-археологически музей – Елхово, Добринка Костова – специалист в Етнографско-археологически музей – Елхово и инж. Христо Петев – Председател на комисията по обществено – социална политика и обществени. Критериите, по които бяха оценявани групите са автентичност, атрактивност, поддържане на традицията, интересни маски и костюми и атрактивни персонажи и др.

За втора поредна година зрителите имаха възможността паралелно с журито да дадат своя вот, чрез специално изработена урна за целта, като трябваше да изберат своя фаворит след завършването на кукерските игри на всички участници.

Голямата награда бе връчена на кукерска група на село Гранитово. Наградата на Община Елхово бе връчена на представителите на село Чарган, които бяха миналогодишните победители в надпреварата. Наградата за приемственост в традициите бе връчена на представителите на село Маломир. Наградата за атрактивност бе връчена на кукерската група от село Търнава, наградата за летен маскараден обичай бе връчена на представителите на село \Маломирово, наградата за автентичност бе връчена на кукерската група от село Челник, а наградата на публиката бе връчена на кукерската група от град Стралджа. В село Търнава отиде индивидуалната награда за атрактивност. На победителите бяха връчено специално изработени грамоти, придружени от парични награди.