Читалище „Развитие“ зарадваха Елховци със самостоятелен концерт на самодейните състави

IMG_8570Като част от мероприятията, посветени на Празника на Елхово самодейните състави при Читалище “Развитие” представиха самостоятелен концерт, който започна с рецитал посветен на град Елхово, след което последваха изпълнения на най-малките жители на нашата община – децата от ЦДГ „Надежда“ с ръководител Милена Вълева, които изпълниха танц на цветята.

След тях на сцената се представиха и децата за автентични детски игри и песни „Пумпалчета“, с ръководител Мария Райчева. Квинтет „Елховски славей“ с ръководител Снежана Делчева изпълни песните „Замръкнала е мъри хубава Яна“ и “Мавруда китки садила“, а след тях на сцената на Читалище Развитие – Елхово публиката се наслади на изпълнението на групата за стари градски песни „О, спомняте ли си госпожо“ с ръководител Руска Попова и музикален съпровод на Тодор Дерменджиев.

Своето музикално послание към всички самодейци и съграждани отправиха и децата от ЦДГ „Надежда“ с ръководител Пенка Стоянова, а програмата продължи със солови изпълнения на Пламен Андреев и Недялка Янева, както и ръченица изпълнена с два музикални инструмента – гайда и тъпан съответно от Митко Симеонов и Пламен Коскунов.

Танцова формация „Цветница“, с ръководител Димитър Чернилов, която формация през последните години набра широка популярност изпълниха „Копаница“, както и техния нов танц „Трите пъти“, на който хореограф е Диана Динева.

Последваха солови изпълнения на Кичка Панайотова, Радка Червенкова и Керанка Трифонова, с помощта на музикален съпровод на оркестъра за народна музика с ръководител Георги Георгиев.

Нямаше как самодейния концерт да мине, без гордостта на самодейците от град Елхово – хора за обработен фолклор с ръководител Нико Попов, които за пореден път доказаха на публиката, че за да може да пееш се изисква не само талант, но и много труд, добър екип и разбира се не на последно място, ръководител с доказан опит и професионализъм, какъвто е 85 годишния Нико Попов.

Концертната програма завърши с ансамблово изпълнение на хор за обработен фолклор, оркестър за народна музика и танцова формация „Цветница“.

Празничното настроение, обзело всички присъстващи доказа за пореден път, че българските традиции в елховския край продължават. От поколение на поколение се предават богатия българския фолклор. В края на празничната програма с много цветя, своята благодарност изрази кметът на Община Елхово Петър Киров, както и Читалищното настоятелство при Читалище Развитие – Елхово.