Исторически поглед за приноса на елховския регион от Средновековието до Балканските войни

muzКато част от празничната програма на Община Елхово в Ритуалната зала на общината се проведе историческо четене посветено на историческите събития от средновековието до балканската война, погледнати през призмата на елховския край. Събитието бе посветено също и на сто годишнината от балканската война.

Организатор бе Етнографско-археологически музей – Елхово, а гости на презентациите по елховска история бяха кметът на Община Елхово Петър Киров, инж. Христо Петев – Председател на постоянната комисия по социална политика и обществени дейности, както  жители и гости на Община Елхово.

На събитието бяха представени три много интересни презентации, които изобилстваха от факти и хронологична историческа информация, която бе умело обвързана пряко с приноса на елховския регион в национален исторически мащаб.

Първата презентация бе представена от археологът и Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово Христо Христов, която бе на тема „Елховско и войните за държавно и национално утвърждаване“. Тя представи влиянието на елховския край във войните между България и Византия, както и значимите исторически личности  преминали през нашите земи. Презентацията обхвана исторически период в рамките на няколко века – от навлизането на славяни и прабългари на Балканския полуостров, до падането на България под Осмаско робство.

Втората презентация бе представена от Добринка Костова, която бе на тема „Елховско в борбата за обединяването на Княжество България с Източна Румелия“. Тя бе базирана на документи, които се съхраняват в Етнографско-археологически музей в – Елхово и по специално на записките на източно-румейлийския офицер Георги Абаджиев. В презентацията бе представено, какво се е случило в Елхово (тогавашно Казълагач), както и подготовката на гимнастическите дружества, които са дали своя голям принос  за възможността да се обедини на автономната османска област Източна Румелия с Княжество България.

Димитрийка Стоянова представи третата презентация, която бе посветена на Елхово и балканските войни. За зрителите в залата бе любопитно да разберат, че именно в елховския регион са се дислоцирали българските войски, които са се подготвяли именно тук за атаката срещу Одрин, после пътят им към Цариград, както и последвалото превземане на одринската крепост.