От днес стартира инициативата „Маратон на четенето“ в Елхово

IMG_7987И тази година Елхово се присъединява към националната инициатива” Маратон на четенето”. Той започна днес и ще продължи до 23 април под надслов “Походът на книгата”. Периодът, през който се провежда маратонът, се откроява с две важни дати: Международен ден на детската книга – 2 април и Международен ден на книгата и авторското право – 23 април.

Организатори са Българска библиотечно – информационна асоциация в партньорство с Асоциация Българска книга, а на местно ниво Община Елхово и библиотека към читалище „Развитие –1893”.

Програмата на маратона в града ни предвижда: детски конкурс „Да си направим книжка”; „Моето първо посещение в библиотеката” и Междуучилищно състезание „Най – четящ клас”.

Днес в малката зала на читалището се събраха всички желаещи да се включат в конкурса, за да получат подробни разяснения относно изработването на книжка. Г-жа Янка Атанасова библиотекар в детски отдел и г-н Стоян Нейчев ръководител на школа по приложни изкуства представиха изискванията, на които трябва да отговаря всяка създадена книга. Задължително условие е тя да не надвишава осем страници, да има корица съдържаща заглавие, а на началната страница да са изписани имената на автор и художник. Всяка страница от книгата да съдържа подходяща илюстрация и текст.Организаторите дават право и на съвместна работа – една книжка да бъде изработена от няколко деца.

До 5 април в библиотеката ще бъде отворена работилница за книжки, в която всички млади автори ще имат възможност да получат компетентна помощ.

Идеята на библиотекарите е да поощрят общуването с книгите, да се върне любовта на хората от различни професии и възрасти към хубавата книга, към духовните ценности. Призивът на библиотечната асоциация е да се създаде един незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора. Децата за пореден път да се потопят във вълшебния свят на приказките и да преминат през всички любими теми, времена и герои, оставили трайна следа в духовната ни култура.