ПРЕДОСТАВИХА ОБЩИНСКИТЕ ПАСИЩА И МЕРИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ

        Общинските съветници в Елхово предоставиха за ползване общински  пасища и мери на земеделски производители. Решението е правно основание за кандидатстване за подпомагане по Схемите за единно плащане на площ.

          Общинските съветници в Елхово предоставиха за ползване общински  пасища и мери на земеделски производители. Решението е правно основание за кандидатстване за подпомагане по Схемите за единно плащане на площ.

            До края на м. февруари в населените места на община Елхово бяха проведени общи събрания за определяне на правила за ползване на общинските мери и пасища за отглеждане на животни в съответствие с условията на поддържане на земята в добро екологично и земеделско състояние. За да са редовни, на събранията е необходимо присъствие от 1/3 от гласоподавателите. В противен случай на тях не могат да се взимат решения. Макар и населението да бе своевременно уведомявано за датата на провеждане на събранията са присъствали общо 392 гласоподаватели, което е твърде далеч от желания кворум. Поради това, на основание Закона за допитване на народа, по предложение на Кмета на общината, решенията за определяне на правилата за ползване на общинските пасища и мери се  вземат от общинския съвет. За всяко землище животновъдите са подписали споразумителни протоколи за ползване на пасищата, съгласно технологичните норми за изхранване и наличните количества общински пасища.

Няколко сдружения и над 190 земеделски производители са заявили желанието си да ползват общински пасища като са подали молба до Кмета на община Елхово, придружена със служебна бележка от ветеринарен лекар,  удостоверяваща вида и броя на притежаваните животни. По предложение на кмета на община Елхово Петър Киров, общинските съветници предоставиха близо 30 хил. дка пасища и мери за общо ползване  на земеделските стопани и техните сдружения и определиха такса в размер на 2 лв. за декар. Пасищата са разположени в землищата на гр. Елхово и 18 села и се предоставят за отглеждане на животни в съответствие с условията за поддържане на земята в добро екологично състояние. Ползвателите се задължават да почистват нежеланата храстовидна растителност, да опазват площите в близост до гори от навлизане на дървесна и храстовидна растителност в тях, да провеждат борба с агресивни и устойчиви растителни видове, да поддържат и подобряват качеството на тревостоя.

До влизане на промените в ЗСПЗЗ, община Елхово е предоставила 1995 дка общински пасища в землището на с. Вълча поляна през 2004г. с договор за аренда за 10 години. Предстои да бъде взето решение и за общинските пасища и мери в землището на с. Раздел.