Регламентирани са мерките за безопасност по време на пожароопасния летен сезон през 2013

photo_verybig_6952341Със заповед на кметът на община Елхово периодът 1 май – 30 октомври 2013г. е обявен за пожароопасен сезон в горските територии на региона. Заповедта е издадена на основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА във връзка с осигуряване на пожарна безопасност на обектите, населените места и горите в община Елхово по време на пожароопасния летен период на 2013г. и във връзка със Заповед № РД 01/0036/2013г. на областен управител на област Ямбол.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи дейности на по-малко от 100 м от границите на горските територии, както и изхвърлянето на горими отпадъци извън определените за целта места. Извърлянето на горимите отпадъци да става само на определените за целта места ( контейнери за смет и сметища). Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии следва да спазват правилата за пожарна безопасност.

Кметовете (кметските намесници) на населени места, собствениците и ползвателите на горски територии, заедно с лицата, извършващи дейности в тях, е необходимо да създадат организация за осигуряване на пожарната безопасност. На компетентните органи са разпоредени проверки на наличните противопожарни хидранти, водоеми и противопожарни депа, а при откриване на неизправности – те трябва да бъдат отстранени.

Земеделски стопани, арендатори на земи в близост да горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителни устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето.

От своя страна кметовете на населените места трябва да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи. Кметовете по места е необходимо също и да организират денонощна телефонна връзка с органите на пожарна безопасност и защита на населението за своевременно информиране при възникване на горски пожари.

Категорично се забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, като за неизпълнение и нарушение на Наредба I – 153/23.07.1999г. за опазване на зърнените храни и фуражи от пожари ще се търси строга административно – наказателна отговорност.