Социалната услуга „Обществена трапезария” ще бъде целогодишна

smetsОбщина Елхово продължава работата по проект за предоставяне на социална услуга „Обществена трапезария”. От 1 май до 31 декември ще бъдат сключени нови договори за услугата „Обществена трапезария“, като фонд социална закрила ще осигурява средствата за неработните дни от 1-ви до 6-ти май, като на потребителите ще бъдат предоставяне пакети с храни.

Кметът на Община Елхово Петър Киров сподели пред потребителите на социалната услуга, че е радостен от факта, че услугата ще бъде целогодишна, което реално доказва ангажираността на държавата към хората в неравностойно положение.

От услугата в Община Елхово ще се възползват общо 35 потребителя, които отговарят на условията за подпомагане: лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудовата дейност и скитащи и бездомни деца и лица.

Реално този проект работи успешно и в община Елхово от 2009 година. До днес той бе само за зимните месеци (1 октомври до 30 април), но с постановление на Министерски съвет от началото на този месец са осигурени допълнителни средства за разширяване на социалната услуга „Обществена трапезария” за периода от 1 май до 31 декември 2013г.

В периода до 31 декември 2013г. всеки работен ден на потребителите ще им бъде предоставян топъл обяд, включващ: супа, основно ястие и хляб.