СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ ЩЕ РАБОТЯТ ПО ПРОЕКТ В ЕЛХОВО

        Социални асистенти ще работят по проект “Предоставяне на социални услуги за хора с увреждания”. Проектът на община Елхово бе представен на пресконференция в залата на общината.

          Социални асистенти ще работят по проект “Предоставяне на социални услуги за хора с увреждания”. Проектът на община Елхово бе представен на пресконференция в залата на общината.

            Проектът на община Елхово се реализира с финансовата подкрепа на Програма ФАР BG 2005 / 017 – 353.01.02 – 2.41 Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи и в партньорство със сдруженията  “Общински клуб на хората с увреждания” и “ Партньори за Европейско развитие” – Елхово.

            В пресконференцията взеха участие Ангел Ангелов – управител на ТО на НТС Ямбол, Станка Събева – директор на Д”СП”, Татяна Дюлгерова – директор на Д”БТ”, представители на държавни структури и неправителствени организации в община Елхово. Пепа Кючукова – зам. кмет на община Елхово откри пресконференцията и подчерта социалната насоченост на проекта. Това е пети проект на общината, финансиран по Програма ФАР, но първи със социална насоченост. Повишаването на качеството на живот на хора с увреждания  и осигуряване на заетост на безработни лица са само част от очакваните резултати, сподели г-жа Кючукова и увери присъстващите, че община Елхово ще продължи да работи за разширяване на предлаганите социални услуги.

Целите, дейностите, бенефициентите по проекта представи Мария Никова – ръководител на проекта. Необходимостта от предоставяне на услугата “Социален асистент”  е обоснована в резултат на проведената анкета с над 200 души от цялата община. Услугата ще се предоставя на 30 лица, които се нуждаят от  подпомагащи услуги в ежедневието си  от Елхово и селата Раздел, Бояново, М. манастир, Гранитово, Трънково, Пчела и Лалково. Предоставянето на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания ще осигури и заетост на 15 безработни лица, които ще бъдат ангажирани като социални асистенти. Самите социални асистенти ще могат да повишат квалификацията си чрез участие в обучение за предоставяне на този вид социална услуга. Обучението ще бъде извършено от ТО на НТС Елхово.

Г-н Ангел Ангелов – приветства инициативата на община Елхово да подобри живота на хора с увреждания, към които обществото е задължено. Като обучителна организация ще предоставим на социалните асистенти минимума от знания, необходими  за грижи според уврежданията на хората, гарантира г-н Ангелов.

            Проектът е на стойност над 44 хил. Евро и ще се реализира до 31.05.2009г.