ПРАЗНИЦИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ЦЕНТЪРА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ

          Незабравим празник организира екипа на Центъра за рехабилитация и социална интеграция за децата с увреждания, потребители на услугата. Към емоцията от великденския празник бе добавена и радостта от рождените дни.

          Незабравим празник организира екипа на Центъра за рехабилитация и социална интеграция за децата с увреждания, потребители на услугата. Към емоцията от великденския празник бе добавена и радостта от рождените дни.

          Децата се бяха подготвили за най-светлия християнски празник. С помощта на екипа, който работи с тях, бяха боядисали шарени яйца. На празника те споделяха знанията си за Великден –  защо празнуваме, как се поздравяваме на този ден,  как се подготвяме, къде още се празнува. В тръпнещо очакване децата се “бореха” и определиха “борач” на групата.

Втората част на празника бе посветена на децата, родени през месеците март – август. Рождениците  от Елхово и селата Лесово, Мелница, Изгрев получиха за подарък плюшени играчки и постери с пожелания. Всички останали деца, които посещават Центъра за рехабилитация и социална интеграция получиха символични подаръци от организаторите на партито.

За празничната атмосфера допринесоха балоните в залата, свирки, домино и разбира се подходящата музика от Ди Джей Пешо. Голямо въодушевление предизвика красивата торта с фойерверки и приготвените сандвичи. Пред микрофон, като на сцена, децата си пожелаха здраве, изпяха много песни и се веселиха.

            Тържеството е част от дейностите по проект на община Елхово ”Център за рехабилитация и социална интеграция – Елхово” Проектът има за основна цел  предоставяне на качествени социални услуги за деца за повишаване на  благосъстоянието им и тяхната деинституционализация, чрез предотвратяване на изоставянето и осигуряване на социална и медицинска рехабилитация. По-голяма част от дейностите вече са извършени. Проведена е  анкета сред населението за проучване на нуждите от предоставяне на такъв вид социална услуга,  анализирани са резултатите. Определена е целевата  група по проекта, която включва 30 деца в риск на възраст от 3 до 18 години – деца с увреждания и деца настанени за отглеждане при близки и роднини, не само от града , но и в част от селата на община Елхово.  Извършен е основен ремонт на сградата, сформиран и обучен  е екипа от специалисти, които ще работят в центъра. Изготвени са индивидуални програми за работа с децата. Те ще се обучават за работа с компютри, за развитие на тактилни усещания и възприятия, за работа с Брайлови пособия, за развитие на говорните функции, за нагледно възприемане на учебния материал и др.