Въведени са мерки за недопускане разпространението на шарка по овцете в община Елхово

sheepsСъс Заповед на кмета на община Елхово г-н Киров на основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл.133 от ЗВМД и взетите решения на  заседание на епизоотичната комисия с протокол от 20.08.2013г., назначена със Заповед №РД-191/14.03.2012г. на кмета на община Елхово, във връзка с недопускане разпространението на болестта шарка по овцете и констатиран положителен случай на заболяването в с.Питион  в Република Гърция са разпоредени да бъдат взети следните мерки:

1.Служителите на Гранична полиция да осъществяват наблюдение за навлизане на гръцки и турски дребни преживни животни за паша и водопой на територията на община Елхово.

2.Да се преустанови провеждането на пазар за овце и др. дребнопреживни животни и изложби, както и изкупуване,  транспортиране на кожи и вълна, добити от овце след 01.07.2013г. на територията на община Елхово.

3.Служителите на Гранична полиция и на РПУ-Елхово да следят за спазване на забраната, относно провеждане на пазари за дребно копитни животни и изложби, както и изкупуване и транспортиране на кожи и вълна, добити от овце след 01.07.2013г. на територията на община Елхово.

4.Кметове и км.нам. по населени места да районират  пашата и водопоя на овцете.

5.Кметове и км.нам. по населените места да осъществяват контрол  за недопускане  на овце от Република Турция  за навлизане в българска територия.

6.Кметове и км.нам. на населените места да контролират забраната за  паша на дребни преживни животни на разстояние два км. от държавната граница с  Република Турция към вътрешността на страната.

7.Собствениците на  животновъдни обекти в населените места в граничните райони да:

-засилят мерките за биосигурност в обектите им.

-недопускат влизане на външни лица в обектите.

-уведомяват незабавно обслужващите ги ветеринарни лекари в случай на заболеваемост и смъртност по овцете.

-недопускат контактите между български и  турски овце.