Община Елхово се присъединява към Европейската седмица на мобилността

img_2369Община Елхово се присъединява към инициативата Европейска седмица на мобилността (ЕСМ), която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември. Тази година темата на седмицата на мобилността е „Чист въздух – ти си на ход!“.

През 2013 г. в кампанията се набляга върху въздействието на транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за избор на транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живеене. Те могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по- устойчиво бъдеще за всички нас, защото когато говорим за чист въздух – ние сме на ход!

Фактите са ясни – по-чистите градове са и по-здравословни. Въздух без примеси води до по-продължителен живот средно с осем месеца и е доказано, че се намалява и вероятността от дихателни и сърдечни заболявания. Децата и особено възрастните се възползват от подобряването на качеството на въздуха.

И не е засегнато само човешкото здраве- замърсяването на въздуха вреди и на околната среда, изразяващо се в киселинни дъждове, загуба на биоразнообразие и изчерпване/ намаляване на озоновия слой. Замърсителите на въздуха също допринасят и за промяната на климата.

Промяната на транспортните навици за подобряване на качеството на градския въздух може да отнеме твърде много време. Логото на тазгодишната седмица на мобилността, „Чист Въздух – Ти си на ход!“ се обръща към гражданите и силата им да изчистят въздуха чрез техния избор за превоз.

Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат влияние върху качеството на градския въздух.

Как могат гражданите да подобрят качеството на въздуха?

  1. Като проучат възможностите за работа от вкъщи, за да избегнат ненужни пътувания
  2. За къси разстояния да предпочетат ходене или колоездене вместо да използват кола
  3. Когато се налага да използват кола, да упражняват принципите за екологично шофиране
  4. Когато купуват превозно средство, да следят дали то покрива най-високите емисионни стандарти или вместо да купуват, да използват схема за споделяне на колата