ДЯДО КОЛЕДА ПРИ ДЕЦАТА ОТ ЦЕНТЪРА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ

            Дядо Коледа посети децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция  в Елхово. Много лакомства и радост донесе дългоочакваният добър старец.

         Дядо Коледа посети децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция  в Елхово. Много лакомства и радост донесе дългоочакваният добър старец.

            С посещението на Дядо Коледа и изработването на коледна украса завърши първият модул за изготвяне и изпълнение на индивидуални програми за децата в риск, посещаващи новооткрития по проект Център за рехабилитация и социална интеграция. Проектът се реализира от община Елхово по програма ФАР BG 2004/016 – 711.01.02 “Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” чрез МТСП.

            Модулът на обучение се проведе с лектори от ЦОПСИ – партньор по проекта и премина през няколко теми.

            Моето име /значението на името на всяко дете/ и нещата, които харесвам – любимо цвете, животно, герой от приказка. “Дърво с ръчички” – очертаване на дланите на децата върху постер на груповото приятелство. Попълване на тест за оценка ефективността от общуването. Представи себе си – чрез рисунка, песен, стих. Невербално рисуване – изработване на рисунка и дискусия за това как се чувстват децата по време на рисуването, свързано с видовете поведения при децата, поставени в различни ситуации. Групата изгради пирамида на ценностите, според която особено важно е откритостта в общуването, следвана от взаимно доверие, разбиране  и подкрепа.

            В резултат на проведените занимания децата разкриха спектъра на себепознаване и себеразбиране , което е важно условие за развитие на тяхната личност, изграждане на цялостната им представа  за ценните човешки взаимоотношения  и ефективността в общуването с околните.