С много настроение премина празника на баницата – „Баница вита, два пъти превита” в град Елхово

IMG_8011На 21 септември от 11.00 часа се проведе третият поред празник на баницата „Баница вита, два пъти превита” в град Елхово. И тази година празникът премина при изключителен интерес от страна на публика и гости. Над 35 вида баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на читалищни самодейци, заслужиха възторга на присъстващите. В празничния ден се включиха и танцьори от танцов клуб „Цветница”, трио „Елховски славеи” , Пламен Андреев и оркестър за народна музика към читалището с ръководител Георги Георгиев.

Организаторите – Община Елхово и НЧ ”Развитие – 1893” – Елхово сътвориха един различен, весел и вкусен съботен ден. Изненадата за всички жители и гости на Елхово и региона бе специалното участие на г-н Иван Звездев, познат на всички от кулинарното предаване на btv „Кухнята на Звездев”. В празничният ден г-н Звездев бе част от журито, което оцени продуктите участващи в конкурсната програма. Негови помощници бяха Снежана Делчева – секретар на читалището и Силвия Митовска от екипа на Иван Звездев.

Община Елхово и Читалище Развитие организират този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар. Целта е да бъде представено уникалното разнообразие от баници по нашия край – баници с месо, зеленчуци, плодове и други. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.

За акцент на празника бе избрана баницата, заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл. Организаторите – Община Елхово и читалище „Развитие” поставиха началото на традиция – символ на единението и съгласието, мост между миналото и настоящето, който да събира хората и да ги зарежда с обич и родолюбие. Участници от 11 села и град Елхово представиха своите баници в подредените за тази цел маси. Гостите обиколиха всички маси, разговаряха с участниците, опитаха от баниците и останаха удивени от майсторлъка на жените и мъжете от нашата община. Наред с традиционните баници имаше и такива с булгур, царевична каша и други нетипични съставки.Всички рецепти на участващите в празника баници са събрани в специална брошура, създадена специално за онези, които проявиха интерес и пожелаха да опитат сами да си ги приготвят.

Комисия, оглавена от Иван Звездев се справи с нелеката задача да отличи баниците в няколко различни категории. Голямата наградата на кмета на общината отиде при участниците от село Кирилово, специалната награда на читалище “Развитие” отиде в село Бояново. Първа награда за най-атрактивна баница бе присъдена на Дом за стари хора село Чернозем, второ място с най-автентична баница отиде в село Гранитово и трето място за най-оригинална рецепта получиха участниците от село Борисово. Отличени бяха още награди за: най-масово участие – село Трънково, най-добра сладка баница – село Пчела, най-вкусна баница – село Малък Манастир, най-добра солена баница – село Лесово, най-многолистна баница – село Раздел, най-добра визия – село Маломирово, най-тънка кора – Клуб на пенсионера гр. Елхово и най-засукана баница – Клуб на инвалида.

Иван Звездев определи и специални награди за някои от участниците, а именно те да участват в предаването “Кухнята на Звездев”, които епизоди ще бъдат излъчени по bTV през октомври или ноември месец.