Проведе се извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия за шарката по овцете и козите

На 10 октомври 2013 година от 14.00 часа се проведе извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия в град Елхово. Извънредното заседание се проведе във връзка с вземането на конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта шарка по овцете и козите в община Елхово. Болестта е констатирана в с. Стоилово, област Бургас, и в с. Кочан, област Благоевград.

Със заповед на министъра на земеделието и храните, са забранени пазарите и изложбите на дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград.

Животновъдите, които отглеждат дребни преживни животни, не трябва да позволяват смесване на животните с други стада при паша и водопой, а също не трябва да закупуват животни с неизвестен здравен статус. На територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград е забранено движението на живи овце и кози, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане.

Ограничението се налага заради диагностицирана шарка по овцете, открита сред 191 животни в с. Питион в гръцката област Еврос, на 60 километра от Капитан Андреево и на 2 километра от границата с Турция.

Заболяването не е опасно за хората и се предава при контакт с болни животни. Податливи към него са овцете и някои от чифтокопитните диви животни, а козите са само приносител на заразата.

На провелото се заседание се конкретизираха съответните мерки за ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта: кметовете и кметските наместници да актуализират списъците на собствениците на овце и кози; кметовете и кметските наместници да издадат заповед за райониране на водопоя и пашата, съгласно чл. 133, т.2 от ЗВМД, като собствениците да бъдат уведомени лично, срещу подпис за спазване на забраната; Гранична полиция и РУП-Елхово да засилят контрола за превоз на животни; забранява се продажбата на овце и кози на животинския пазар в Елхово. Взети са необходимите мерки на ГКПП-Лесово за конфискуване на хранителни продукти с животински произход.