Кметът на община Елхово запозна децата с дейността на общинска администрация

img_3021Във връзка със стартилото днес обучение на тема „Аз познавам институциите” ученици от Г ”Св. Климент Охридски” се срещнаха с кмета на община Елхово г-н Петър Киров. В продължение на един час г-н Киров разказа на младите момичета и момчета  какви са отговорностите на кмета, с какво са занимава администрацията, работата и ролята на общинския съвет. Засегнати бяха почти всички сектори на обществения живот – образование, здравеопазване, инфраструктура, екология и много други, както и работата на отделите в администрацията. Новите знания провокираха и въпроси сред учениците, на които кметът отговори  с  удоволствие. Участниците в срещата имаха възможност да видят и залата, в която се провеждат заседанията на общински съвет Елхово. Срещата приключи с обещание, че подобни инициативи ще има и за в бъдеще.

Обучението е по програма „Глоб@лни библиотеки – България”, която предостави нова възможност на читалищната библиотека в Елхово, която е учебен център  по програмата. Отпуснатите финансови средства за библиотеката в Елхово, по грантовите споразумения,  са в размер на  7 385 лв. Тези  средства ще  бъдат разпределени и  усвоени  чрез организирането и провеждането на различни категории дейности и инициативи допустими по програмата.

В стартиралото обучение на тема „Аз познавам институциите” участват 15 ученика от VIII, IX, X и XII клас от гимназия „Св. Климент Охридски” с обучител Йовка Димитрова.  В продължение на три дни участниците ще се запознаят с общинските, областните, държавните и европейските институции и достъпа до тях, ще научат кои са източниците за обществена електронна информация.

След одобрение от ЗУП  (Звено за управление на програмата), читалищната библиотека  организира и започна провеждането на  няколко различни обучения и инициативи, обезпечени с тези финансови средства, в които ще се включат хора от различни възрасти. Целта на читалищния екип, работещ по програмата, е максимално, целево използване на наличната техника в компютърния център. В продължение на четири години библиотекари и читалищни служители  придобиха и натрупаха нови умения и компетенции в различни тематични курсове по програма „Глоб@лни библиотеки – България” и сега ще приложат наученото на практика – като обучители. Изпълнението на всички предвидени дейности ще привлече още млади хора, ще повиши интереса у най – малките, ще продължи популяризирането на библиотеката и нейните възможности като модерен информационен център.