ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО НА СОЦИАЛНИТЕ АСИСТЕНТИ В ЕЛХОВО

           В НТС гр. Елхово се провежда обучението на лицата, които ще предоставят услугата социален асистент. До момента социалните асистенти са преминали учебните дисциплини свързани с възгледите, методите и техниките за социалният работник, нормативна уредба на социалните услуги, събиране и анализ на информация, социална оценка на ситуацията, договаряне на социални услуги.

       В НТС гр. Елхово се провежда обучението на лицата, които ще предоставят услугата социален асистент. До момента социалните асистенти са преминали учебните дисциплини свързани с възгледите, методите и техниките за социалният работник, нормативна уредба на социалните услуги, събиране и анализ на информация, социална оценка на ситуацията, договаряне на социални услуги.

Обучението на социалните асистенти започна в началото на месец май. До момента са  усвоени учебните дисциплини свързани с възгледите, методите и техниките за социалният работник, нормативна уредба на социалните услуги, събиране и анализ на информация, социална оценка на ситуацията, договаряне на социални услуги. След всеки модул курсистите държат изпит, а в края на обучението ще преминат практически и теоретичен изпит. Предстои обучение по социална педиатрия, социална работа с деца и семейства, основи на рехабилитацията. До момента социалните асистенти са посетили дом за стари хора в Ямбол, предстои и посещение на ДВУИ М. Шарково, дом за стари хора в с. Чернозем и Защитеното жилище в Елхово.

Проект „Предоставяне на социални услуги за хора с увреждания“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма ФАР „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи“ чрез Министерството на труда и социалната политика, Компонент 2 – Предоставяне в общността на медицински, социални и образователни услуги за възрастни хора. Водеща организация е община Елхово, а партньори по проекта са Сдружение „Общински клуб на хората с увреждания – Елхово“ и Сдружение „Партньори за европейско развитие – град Елхово“. Стойността на проекта е 44 800 евро и ще се реализира в рамките на 12 месеца. Общата цел на проекта е укрепването на системата за повишаване благосъстоянието на лица с увреждания чрез предоставяне на услугата „Социален асистент“, а конкретната цел е предоставянето на ефективни и качествени грижи, съобразно потребностите на хората с увреждания, които ще улеснят и подобрят начинът им на живот. 15 социални асистенти ще се грижат за 30 души с трайни увреждания, които се нуждаят от подпомагащи услуги в ежедневието си. Намаляване броя на лицата с увреждания в специализираните институции и създаване на условия за тяхното социално включване, повишаване качеството на живот на хората с увреждания и на тежко болни самотни хора чрез подобряване достъпа им до социални услуги, повишено качество на предоставяните социални услуги в общността, повече обслужени хора с увреждания и тежко болни самотни хора и разкриване на нови работни места са част от очакваните резултати от реализирането на проекта. Дейностите по проекта включват сформиране на екип от специалисти, изготвяне на социална оценка на потребителите на услугата, осъществяване на социални контакти, анкетиране на потребителите за оценка на предоставената социална услуга и осигуряване на обратна връзка. Чрез проекта ще се предостави възможност за повишаване на пригодността за заетост, чрез включване в дейности, водещи до повишаване на уменията и квалификацията – включване на безработни хора в обучение за придобиване на знания и умения за предоставяне на услуги по дейността „Социален асистент“. В Управителният съвет по проекта са включени представители на Сдружение „Общински клуб на хората с увреждания – Елхово“ и Сдружение „Партньори за европейско развитие – град Елхово“ и екипа за управление на проекта. В резултат на проекта ще бъдат изработени брошури за популяризиране на дейностите по проекта и услугите, които се предоставят и информационно табло с информация за финансиращата програма и др.