ЛРС ЕЛХОВО СЕ ОТЧЕТЕ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕЗ 2007-2008Г.

Отчет за дейността на Управителния съвет на Ловно рибарско сдружение Елхово през 2007 – 2008 година бе направен по време на общото събрание на организацията. Председателя на дружеството Стоян Стоянов направи отчет за дейността на Ловно-рибарско сдружение гр. Елхово.

Отчет за дейността на Управителния съвет на Ловно рибарско сдружение Елхово през 2007 – 2008 година бе направен по време на общото събрание на организацията. Председателя на дружеството Стоян Стоянов направи отчет за дейността на Ловно-рибарско сдружение гр. Елхово.

През отчетния период управителния съвет на ЛРС Елхово изцяло насочи усилията си за изпълнение на основните приоритетни задачи, произтичащи от плана за работа през 2007-2008 година. Таксацията на дивеча е основното ловно стопанско мероприятие, от което зависи правилното стопанисване на дивеча през годината. Съвместно с ДЛ Елхово са дадени подробни указания за провеждането на таксацията. На база на пролетните запаси и коефициента на прираст за отделните видове дивеч се изготвят и проектоплановете за ползване. Отчетоха се резултатите при лов на различен дивеч през 2007/2008 година на благороден елен (68/62), сърна 198/209, дива свиня 152/162, заек 2335/2290, фазан 245/200, яребица 560/450, вълк 5/7, чакал 195/215 и лисица 60/75. Анализирайки резултатите от таксацията са направени и няколко извода. Запасите от благороден елен се стабилизират и е спряна тенденцията за тяхното намаляване. Запасите от сърна са стабилни, но въпреки че не се ловува, слабото увеличение на запаса се дължи основно на загуби от хищници. Най-значително увеличение и стабилност при едрия дивеч бележат запасите от дива свиня. С изключение на заека, запасите от дребен дивеч също бележат стабилизиране. През отчетния период бе направена експертна оценка на типичните местообитания на фазана, яребицата и тракийския кеклик на територията на ЛРС Елхово. Изводите от анализа сочат, че е необходимо изграждането на временни и постоянни волиери за адаптация и доотглеждане на птиците. Грижите за дребния дивеч са незадоволителни, но благодарение на мекия климат и липсата на дълготрайна снежна покривка, загубите през зимата са незначителни. С изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите и възможностите, които те предоставят за развитието на любителския риболов в началото на годината бе обнародвана изготвената от ИАРА категоризация на язовирите в рибностотанско отношение. Бяха определени 115 водоема за любителски риболов, в това число и големите язовири, които са публична държавна собственост. Вече ще има яснота по въпросите за зарибяването, грижата, стопанисването, контролирането и опазването на рибното стопанство. Ловно-рибарско сдружение обединява 10 ловно-рибарски дружинки с членски състав 380 ловци-риболовци и 60 рибари.

Приет бе план за работа през 2008-2009 година, а също и бюджета за същия период. Отчетена бе дейността на ревизионната комисия, определен бе и размера на членския внос. Г-н Стоянов предложи общото събрание да възложи на Управителния съвет да проучи възможностите за разработване на проекти и кандидатстване по различни програми.