„ЛЮБОВ И ОТКРОВЕНИЕ“-ИЗЛОЖБА НА ХРИСТО МИТЕВ

       Около 30 живописни платна на художника Христо Митев изложиха в ритуалната зала на община Елхово. Изложбата е по повод 100г. от рождението на художника. Селският пейзаж, животът и трудът на селския човек са в основата на неговото творчество. На откриването присъства и дъщерята на Христо Митев – Радост Митева.

           Около 30 живописни платна на художника Христо Митев изложиха в ритуалната зала на община Елхово. Изложбата е по повод 100г. от рождението на художника. Селският пейзаж, животът и трудът на селския човек са в основата на неговото творчество. На откриването присъства и дъщерята на Христо Митев – Радост Митева.

            Да се запознаят с творчеството на художника в ритуалната зала бяха дошли кметът  на община Елхово Петър Киров, зам. кмета Христо Христов, общински съветници, директори на училища, роднини на художника, кмета на с. Кирилово Иванка Драганова, групата по изобразително изкуство към читалище ”Развитие”, любители на изобразителното изкуство.

            Културологът Иван Джурелов представи художника Христо Митев и неговото творчество. Той сподели с присъстващите за впечатленията си от приятелството с Христо Митев, за добротата на човека, вътрешният мир и спокойствие, който се улавя и в картините. Тематиката на картините на Христо Митев извира от природата и човекът в неговото ежедневие. Живописните платна са истинска палитра на селския бит от 30-те и 50-те години, когато авторът е бил на около 40 години. Умиление предизвикват картините на самоукия художник, който е изпитвал потребност да ги нарисува.

            Кметът на община Елхово Петър Киров благодари на Радост Митева за  инициативата да разкрие пред елховската общественост творчеството на баща си. . Считам, че  Христо Митев и неговите картини са достатъчно основание за нашето самочувствие като жители на община Елхово, каза още г-н Киров.

            Радост Митева от своя страна изказа благодарност за оказаното съдействие и подари на община Елхово една от картините на своя баща – “Перачки на р. Тунджа”.

            Кураторът на изложбата Радостина Колева определи художникът Христо Митев като самороден и истински талант. С откровението на дълбоката любов и преклонение пред земята Христо Митев рисува своето откровение.

            Христо Митев е роден на 20 юли 1908г. в село Ени – бегли днес с. Кирилово. Завършва основното и прогимназиалното си образование в гр. Елхово, където между многото учители белогвардейци е и учителя по рисуване Козницов. Белогвардееца Козницов успява да  запали в детските души желанието за рисуване и предаде на плахите селски момчета от богатата руска душевност и любов.

            Дарбата и желанието за рисуване  на Христо Митев се засилват  в Педагогическата гимназия в Ямбол. Продължава образованието си в търговската академия гр. Варна, където е първото съприкосновение с необятността и красотата на морето. За да може да учи той е принуден да работи като учител. Така съдбата го среща с учителя по рисуване скулптура Топалов.

            След завършване на Търговската академия във Варна през 1936 г., Христо Митев постъпва на работа в БЗК Банка Ямбол и продължава да рисува. Неговите картини в много случаи представляват документ за времето, в което е живял българина. Приживе Христо Митев е участвал в изложба на самодейците, организирана от художника Бъчваров, като част от картините  се представят в обща изложба в Стара Загора, където някои от тях са удостоени с награди.

            Христо Митев е живял до 95 годишна възраст и до края на живота си всеки ден е вървял пеш до Кринчовица, където е ходил да рисува. Последната му картина е автопортрет през 2003г. Общо художникът е оставил над 150 картини – живопис и акварел.

            Изложбата ще остане в Елхово един месец.